България засега няма да екстрадира Фриц Жоашен

26431
България засега няма да екстрадира Фриц Жоашен
Снимка: Хасковска Марица

България няма да предаде на Париж арестувания у нас 29-годишен хаитянин с френски паспорт Фриц-Жоли Жоашен. Това разпореди Хасковският окръжен съд.

Това обаче се отнася само по едната заповед за арест срещу хаитянина. Днес той потвърди индиректно по време на предишно заседание на Темида, че е приятел с окървавилите френската столица братя Саид и Шериф Кауши. С втория от изброените той се срещал няколко пъти преди да напусне Франция. Самият Жоашен се съгласи доброволно да бъде екстрадиран.

Фриц Жоашен: Не знаех с какво се занимава Шериф Куаши

"Аз съм Шарли!". Защо да не съм? Това заяви пред bTV от следствения арест арестувания по подозрения за връзки с парижките атентатори Фр...

Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова заяви, че не поддържа искането за екстрадирането на Жоашен. Според мотивите на магистратите, престъплението, че взел детето си и го отвел зад граница, е наказуемо по френските, но не и по нашите закони, пише "Труд".

Днес магистратите разгледаха по същество 2 европейски заповеди за арест, издадени за младия мъж. Първата от тях е по жалба на съпругата му от тунизийски произход Зайнем Сиоар.

Тя сигнализирала в края на миналата година, че мъжът й се опитва да изведе през Турция в Сирия 3-годишния им син Абделрахман. Там - според френските разследващи, детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.

В съдебната зала Жоашен бе охраняван от 7 полицаи с бронежилетки, а палатата на Tемида бе пълна с репортери от международни агенции и телевизионни екип от Румъния. Фриц-Жоли отказа да дава изявления, но отрони, че не се чувства виновен за нищо.

Р. Кънев: Случайно разпределение на делата в съда няма

В българския съд случайно разпределение на делата няма, освен на думи. Напротив - има ясни данни за нарочно и контролирано разпределени...

По втората европейска заповед за екстрадирането, заради подготовката на касапницата в "Шарли ебдо", съдът започна да заседава в 15 часа. Ако Фриц-Жоли не промени становището си, магистратите ще се произнесат следващата седмица. Тогава изтича предвиденият от закона 3-дневен срок, през който задържаният има право да направи писмен отказ от заявлението си, че е съгласен доброволно да бъде предаден на френските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com