Д-р Ангел Кунчев: За Хасково трябва да се търси нов водоизточник

1540
Д-р Ангел Кунчев: За Хасково трябва да се търси нов водоизточник
Снимка: Thinkstock

За Хасково трябва да се търси радикално решаване на проблема с търсене на нови водоизточници или докарване на вода от друго място. Това е работа на ВиК, местната власт, областната управа. Това заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Докато не сме сигурни, че водата може да се пие, остава препоръката да се ползва само за хигиенни нужди. Всички станции от помпена станция 1 са изключени от мрежата", допълни още той пред БНТ.

"Зелените" искат едно ведомство да отговаря за чистотата на вода

"Зелените" искат правителството на Бойко Борисов да вземе мерки за решаване на проблема с урана във водата в няколко области.  Съп...

"Ние също бихме искали да отговорим в най-кратък срок, но технологията на изследване радионуклеиди изисква доста време. По данни на БАН, за някои от тях е необходим месец, дори повече. Ще потърсим възможност в други лаборатории в страната с по-модерно оборудване", каза още Кунчев, коментирайки откъде идват проблемите.

На въпрос защо, след като тази помпена станция е изключена от мрежата остава забраната за пиене, Кунчев отговори: "Следим два показателя – уран, за който са показали завишени норми, докато алфа активността не е с пределно допустима норма. Тя ни дава информация, че трябва да търсим. Докато не знае какво предизвиква алфа активността не може да разрешим водата да се ползва".

Попитан дали БАН разполага с модерна техника, експертът заяви: „Не бих могъл аз да кажа, колегите реагираха много бързо, те работят това, с което разполагат. Важно е не само техниката, но и натоварването. Едно е да работят с 1-2 проби, друго – с повече.

Кунчев потвърди, че завишаването на нормите на уран „и по старите стандарти", е било над нормите. "СЗО, за да ги препоръча е имало причина. Те са приети в редица страни в Европа. Истината е, че водата минава през почвата и всичко, което минава през скалите, отива във водата", каза главният държавен инспектор. По думите му в периода 2013-2015 г. не е имало завишения.

Засега не е установен уран във водата в Хасково, но забраната остава

В момента не установяваме уран никъде във водопроводната система в Хасково. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев...

Според Кунчев "рискът от консумацията на тази вода е изключително нисък. Когато са правени тези норми СЗО и ЕС е залагал, че вие ще пиете от тази вода 2 л на ден, само от този източник и в продължение на 70 години. Не бихме искали, бягайки от един проблем, да създадем друг и за това се надявам, че изследванията ще са готови до 1-2 седмици. Ще разрешим на ВИК да източи тези кладенци в реката, за да вземем нови резултати."

Хората не са длъжни да разбират от радиокативни дози, по-важното е да знаят, че ние вземаме мерки, заяви още главният държавен инспектор.

По думите му „микробиологичните замърсявания са най-опасни във водите. Много често отклоненията са с нитрати, особено в районите с интензивно земеделие и често го намираме в летния и есенния сезон".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com