Девет месеца по-късно кметът на Хасково пусна поръчка за допълнително водоснабдяване

2132
Девет месеца по-късно кметът на Хасково пусна поръчка за допълнително водоснабдяване
Снимка: Наси Маркова

С 9 месеца закъснение кметът на Хасково е пуснал обществена поръчка за допълнително аварийно водоснабдяване на града, въпреки наложителното му изграждане, предвид честите случаи на завишени нива на уран в питейната вода.

Поръчката е инженерингова – за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи по обект „Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково“, строеж „Изграждане на напорен водопровод от кранова шахта на напорен водопровод от ПС “Северна зона“ и ПС “Извора“ до водоем 30 000 м3“.

В Хасковско отново откриха уран над нормата

Наднормено съдържание на показателя "естествен уран" е установено при изследвания на питейната вода в село Малки воден, община Маджаров...

Тя е с прогнозна стойност 651 300 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението ѝ е от 160 до 190 календарни дни. Обявена е на 31 януари 2018 г., а парите за нея - 1 930 000 лв., са отпуснати с постановление на Министерския съвет от 11 май 2007 г. Срокът за получаване на оферти е 6-ти март 2018 г., а отварянето им ще е на следващия ден.

Целта на възлаганата поръчка е изграждане на напорен водопровод от кранова шахта на напорен водопровод от ПС “Северна зона“ и ПС “Извора“ до водоем 30 000 кубични метра.

"Изграждането на напорния водопровод е във връзка със спирането на 14 броя водоизточници за питейно-битово водоснабдяване (кладенци) на гр. Хасково и създалата се реална опасност за въвеждане на дългосрочен воден режим в града. Това е единствено възможната бърза реализация за компенсиране на получилия се недостиг на водно количество", се сочи в техническата документация.

В нея е посочено също, че изграждането на нов напорен водопровод от кранова шахта на напорен водопровод от ПС “Северна зона“ и ПС “Извора“ до 30 000 кубика водоем е необходимо и във връзка с провеждането на допълнителни водни количества след дублиране на 8 броя кладенци при ПС “Северна зона“ с общ дебит 80 литра в секунда.

Вчера, 5 февруари, е обявена и поръчката за избор на строителен надзор на същия обект. Предвидената максимална сума за нея е 4 000 лева без ДДС.

Проблемите с урана във водата в Хасково продължават

Положителни проби за наличие на уран във водата на Хасково все още притесняват властите и местните жителите. За това призна областният ...

По-рано – по средата на януари месец тази година, е обявена и друга инженерингова поръчка. Тя е за изграждане на част от напорен водопровод от ПС „Източна зона“ до черпателен резервоар от 4000 кубика на ПС „Юг“. Нейната прогнозна стойност е 208 000 лв. без ДДС.

Изграждането на този обект е обосновано поради това, че е свлачищен район, пропада от дъждовете и се прекъсва водоподаването към резервоара при ПС „Юг“. Тя ще бъде отворена на 20-ти февруари.

Оттук-нататък аргументите са същите като при поръчката, обявена преди шест дни. Строителният надзор за нея е на стойност 3000 лева без ДДС.

Отговорът на кмета Добри Беливанов

Здравното министерство вдига забраната за водата в Хасково

Водата в Хасково вече става за пиене и готвене. Това обявиха от здравното министерство, позовавайки се на резултати от анализи, правени...

Според Беливанов, който говори пред Actualno.com, 4 дублиращи кладенеца вече са изградени, а вече се работи върху изграждането на още 4.

"Това, което правим в момента, е водопроводи с отпуснатите от правителството 2 млн. лв., за да свържем 8 кладенеца за питейна вода със съществуващата мрежа. Преподписахме договора за средствата, те ще бъдат на наше разположение до края на 2018-та година. Има си процедури по обявяване на намерението, от къде ще мине трасето, налагаше се някъде да се правят отчуждения. Заради това сега обявяваме поръчките. Изпращаме най-напред до Агенцията за обществени поръчки, след това върви процедурата, може да има обжалвания. След това ще е самото изпълнение", поясни Беливанов.

Кметът на Хасково сподели и, че сега "има предписания да осигурим чиста питейна вода на детските градини, училищата, социалните домове. А държавното предприятие "ВиК" - Хасково, осигурява водоноски за населението". "За момента уверението е, че водата е в границите на нормата, не е с превишен уран", каза още Беливанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com