Над 3 години мотаят делото срещу бившия кмет на Хасково

2003
Над 3 години мотаят делото срещу бившия кмет на Хасково
Снимка: БГНЕС

Три години и половина бяха необходими на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ), за да вземе решение по сигнала срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов.

На 19 октомври тя е прекратила производството, без да се произнесе. Според мотивите, публикувани на сайта ѝ, още на 9 октомври м.г. била изтекла абсолютната давност.

Сигналът срещу Иванов е подаден през май 2014 г. въз основа на медийни публикации. В него се посочва, че на 9 април 2012 г. кметът е сключил спогодба с "Европът 2005" ООД община Хасково да изплати на фирмата 2.51 млн. лв., за да не се стига до съдебно дело. На същата дата съпругата на Иванов - Даниела Захариева, продава на същата фирма за 1.32 млн. лв. дяловете си в "Българска строителна компания" ЕООД, които няколко дни по-рано - през март, купува за 5000 лв., посочва комисията. Цената става известна от постановление на окръжната прокуратура в Хасково, която също се е занимала с казуса, предава в. "Сега" в днешния си брой.

КПУКИ установява още, че след смяна на предназначението на нива, купена от "Българска строителна компания", стойността й се покачва от по-малко от 9000 лв. до над 210 000 лв.

За любопитните сделки е изслушан екскметът. През 2015 г. той обяснява, че не е искал да облагодетелства съпругата си. Заявява, че "обстоятелството, че съпругата му е продала дяловете си на "Европът 2005", не обоснова конфликт на интереси по отношение на него, тъй като общината не е страна по сделката", посочва комисията.

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов не се появи на първото заседание на общинския съвет

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов не се появи на първато заседание на общински съвет Хасково. Както вече съобщихме той подаде заявл...

КПУКИ признава, че поради липса на изискваното по закон мнозинство през февруари 2016 г. "не е успяла да постанови решение за установяване на нарушение по закона за конфликт на интереси". Това означава, че тогава е проведено гласуване, резултатът от което не е обявен. Вместо това се е чакало над година и половина да изтече давността. По същия начин са прекратени десетки сигнали през последните 4 г.

Комисията е с двама членове по-малко, откакто през 2013 г. гръмна скандалът с Филип Златанов и тефтерчето му със задачи кои политически противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Тогава никой не беше назначен на местата на Златанов и напусналата след него Сабрие Сапунджиева и вече 4 г. съставът е от трима вместо от петима души. Така се стигна до абсурда да няма необходимото по закон мнозинство за вземане на решения, когато тримата членове не са на едно мнение.

Очевидно така се е случило и с гласуването по казуса с Георги Иванов. Вместо да обяви решението си обаче, комисията е изчакала над година и половина да изтече давността и е прекратила производството. Сега прокуратурата може в едномесечен срок да обжалва пред административния съд в София.

Случаят е показателен за бъдещата антикорупционна мегаагенция, в която комисията за конфликт на интереси трябва да играе основна роля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com