Сериен убиец от Харманли осъди държавата

11818
Сериен убиец от Харманли осъди държавата
Снимка: БГНЕС

Серийният убиец от Харманли Митко Харакчиев, осъден на доживотен затвор без замяна, ще получи 3800 лв обезщетение, защото бил мюсюлманин, а в затвора му давали свинско в менюто, съобщава изданието topnovini.bg. Решението постанови Старозагорският административен съд.

Делото е образувано по молба на Харакчиев, с която е предявен иск против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” за сумата от 10 090 лв., обезщетение заради неравно третиране от администрацията на Старозагорския затвор в периода 05.08.2008 - 05.08.2011 г.

Затворник от Добрич съди държавата за лоши условия в килията

В Административния съд в Добрич днес бе даден ход на делото, заведено от Цветан Димов Димитров срещу Главна дирекция „Изпълнение ...

В исковата молба на Харакчиев, който изтърпява от 2002 г. наказание в Старозагорския затвор, се твърди, че в продължение на три години храната, която му е давана, не била съобразявана с изповядваната от него религия „ислям”. В същото време, в затвора в София храната била съобразена с изисванията на мюсюлманската религия. Харакчиев счита, че бил дискриминиран и претърпял чувства на пренебрегнатост, отхвърляне, потиснатост и пр.

И Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията”, и Окръжна прокуратура Стара Загора отхвърлят иска като неоснователен.

От съдебното разследване става ясно, че при първоначалното постъпване в затвора, той се определя като християнин. С молба от 30.07.2008 г. Харакчиев уведомил началника на Затвора, че изповядва религията ислям, определя се като мюсюлманин и тази религия не му позволява да консумира свинско месо и продукти, и поискал дневният порцион храна да бъде съобразен с това.

От справката става ясно, че Харакчиев се е хранил 3286 пъти, от които в 694 пъти в менюто е имало продукти съдържащи свинско месо. Докато е бил в затвора в София обаче му е давана храна с телешко, говеждо и пилешко месо.

Предвижда се затвор за работодател при смъртен случай на работник без договор

Подготвят изменения в Наказателния кодекс, които са разработени от социалното и правосъдното министерство. Те предвиждат затвор за ра...

Според съда като лице, заявило, че изповядва ислям, Харакчиев е бил неравно третиран от администрацията в Старозагорския затвор в сравнение със затворниците в Софийския и определя като непряка дискриминация това.

Затова осъжда Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” да заплати на Митко Харакчиев сумата от 3800 лв. със законната лихва.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

Обновен учебен център отваря врати в плевенския затвор

На 8 май 2015 г. официално беше открит обновеният Учебен център за първоначална подготовка, преподготовка и повишаване квалификацията н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com