В Ивайловград приключи успешно проект за социална подкрепа в домашна среда

717
В Ивайловград приключи успешно проект за социална подкрепа в домашна среда
Снимка: община Ивайловград

На 06.10.2017 г. в НЧ ”Пробуда – 1914” Ивайловград се проведе заключителна пресконференция по проект „Социална подкрепа в домашна среда“.

Проектът „Социална подкрепа в домашна среда” с бенефициент Община Ивайловград се осъществява по договор BG05M9OO001-2.002-0099-С002, Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема BG05M9OO001-2.002 “Независим живот”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.    

Основната цел на Проекта беше да се осигури интегриран достъп до основни социални и здравни услуги и постигане на независимост и социална интеграция за възрастните и хората с увреждания от Община Ивайловград, чрез насърчаване на равните възможности на уязвимите групи и разширяване на обемът, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността и в домашна среда.

Дейностите, които намериха успешна реализация при изпълнението на проекта бяха:

Дейност 1. Предоставяне на подкрепа за дейността на съществуващ Център/Звено към "Помощ в дома". Създаване на „Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда“

Дейност 2. Подготовка и организиране на обучение на персонала за предоставяне на услугите.

Дейност 3. Оказване на подкрепа и супервизия на персонала.

Дейност 4. Мотивационна, психологическа и друг тип подкрепа за потребителите на услугата, соред тяхната индивидуална потребност.

Дейност 5. Осигуряване на специализиран транспорт за хората с увреждания.

Дейност 6. Разработване на Правила и Методология за дейността на Центъра.

Дейност 7. Организация и управление на Проекта.

Дейност 8. Подготовка, съгласуване и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Дейност 9. Мерки за информация и публичност на Проекта.

С реализирането на дейностите по Проекта, 116 жители на община Ивайловград  получиха обслужване от лични асистенти и домашни помощници, а близо 100 лица, които преди стартирането на проекта полагаха грижи за своите близки с увреждания, получиха възможност за връщане на реалния пазар на труда.  

От комплексните социални услуги, като: медицински услуги - измерване на кръвно налягане, поставяне на системи, консултация при прием на лекарства, придружаване до личен лекар, поставяне на инжекции и др.; Рехабилитация; Административни услуги - съдействие при изготвяне и подаване на документи в институции, при снабдяване с помощни средства и др., Помощ при общуването и поддържането на социални контакти, занимания в центъра, организиране на срещи и др. и оказване на психологична подкрепа, на създадения по проекта Център и назначените специалисти там, се възползваха не само включените потребители, но и голям брой кадидат-потребители, останали в така наречения „Списък-чакащи”.

Отдалечеността на населените места от общинския център е предпоставка за социална изолираност на хората с увреждания и лицата над 65-годишна възраст, в този ред на мисли, закупеното специализирано транспортно средство, по Проекта, също е една голяма придобивка за населението на общината ни.

Продължителността на проекта беше 22 месеца и приключи на 09.10.2017 г. При подаването на проектното предложение и с цел гарантиране на дългосрочност и устойчивост на предлаганите услуги Общински съвет – Ивайловград, взе решение за поддържане на предлаганите услуги за срок не по-малко от 6 месеца без прекъсване, след приключване на проектните дейности.

Благодарение на Постановление на Министерския съвет № 137/05.07.2017 г. за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерство на труда и социалната политика за 2017 г. за предоставяне на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, Община Ивайловград има подписано Споразумение с АСП, с което се осигуряват средства за работни заплати на лицата наети като „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”, за срок до 31 декември 2017 година. От 09.10.2017 г., всички лица работещи като „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник” са с подновени трудови договори.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Връчиха наградата за поезия "Пеньо Пенев" на Петър Чухов в Димитровград

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 29 МИР – Хасково

Дете пострада при взрив на газова бутилка в Хасково

Заловиха група мигранти след гонка в Хасковско

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Хасково