За седма поредна година в Ивайловград се проведе кулинарния фестивал (СНИМКИ)

4298
За седма поредна година в Ивайловград се проведе кулинарния фестивал (СНИМКИ)
Снимка: Община Ивайловград

За седма поредна година международният фестивал “Кулинарното наследство на Тракия” показа поминъка, традициите и занаятите в Ивайловград.

Събитието събра стотици посетители и гости от цяла България, а и не само… представители от Р. Франция и Р. Гърция също се включиха в кулинарния фестивал с интересни за техните държави специалитети. Посетителите можеха да опитат от множеството вкусни гозби, тестени изделия, сочни смокини, фурми и нарове, характерни за региона, мед, вино, сладка, билки и подправки, както и изключително вкусния ивайловградски тахан. А в жегата гостите имаха възможността да се разхладят със свежа мента, сок от бъз, сок от дренки, лимонада и бърканица.

Едновременно с кулинарния фестивал приложници, художници и майстори на стари занаяти демонстрираха своите умения и знания пред очите на посетителите. Грънчар, кошничар, художници, арт-работилници бяха само малка част от забавленията, подготвени за децата в този ден.

Кулинарното изложение, демонстрациите и представянето на занаятите бе наблюдавано от комисията в състав Шеф Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Masterchef България, Людмил Каравасилев – представител на Метро България, които бяха и спонсори на самия фестивал, Емил Върбанов – главен експерт към Национален фонд „Култура, Камелия Чолакова – представител на читалищно сдружение, и Златка Шереметова – председател на инициативния комитет на местната общност.

Комисията определи и големите победители от тазгодишната кулинарна надпревара:

В категория „Занаяти и приложни дейности – представяне на традиционен занаят” спечели Станко Киров, кошничар от гр. Българово; Категория „Представяне на съвременно изкуство” – Николай Гърков, скулптор от гр. Кърджали. ; Категория „Обредно тестено изделие” – с. Гугутка. ; Категория „Традиционно ястие с автентична рецепта” – с. Орешино. ; Категория „Биопродукт” – с. Куртово Конаре. ; Категория „С вкус и мирис на южни плодове” – с. Покрован. ; Категория „Жител на света” – побратимения град Лонго, Република Франция. ; Категория „Визуално оформен щанд” – с. Ламбух. ; Награда за цялостно представяне – с. Свирачи. ; Награда за „Баш – майстор на фестивала” – с. Драбишна. ; Награда на „Метро” получиха с. Белополяне за тяхното домашно приготвено крема сирене. Медали за представяне на традиционен занаят се присъдиха на Филка Стамболова и Димитрина Колева, а медали за активно участие със съвременно приложно изкуство във всички издания на фестивала се присъдиха на Станка Николова и Стайка Манолчина.

Kметът на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова сподели, че е щастлива от факта, че в продължение на седем години успяваме успешно да работим заедно в посока запазване на традициите, с което подпомагаме и популяризирането на нашия прекрасен ивайловградски край. Г-жа Овчарова благодари на всички участници във фестивала за труда, силата и духа, който носят в себе си и който допринася за специалното усещане в този ден, на този празник. Кметът на община Ивайловград лично връчи награда на с. Куртово Конаре за участието им във фестивала „Кулинарното Наследство на Тракия”.

Официален гост на фестивала бе областният управител на област Кърджали г-н Никола Чанев. „Сърцето ми се изпълва с гордост като потомък на тракийски и малоазийски българи, защото вие съхранихте традициите, богатството на фолклора и кухнята.” – сподели г-н Чанев пред ивайловградската публика.

Фестивалът завърши с великолепен спектакъл на ансамбъл „Тракия” .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com