10 признака, че бъбреците ви не работят правилно

6648
10 признака, че бъбреците ви не работят правилно
Снимка: iStock/ Guliver

В забързаният живот, който живеем често пропускаме сигналите, които ни изпраща нашето тяло. Може би не осъзнаваме, но всекидневно то извършва хиляди движения и ни предупреждава, когато нещо не е наред. Ненавременната намеса може да се окаже фатална в някои случаи.

Днес ще ви споделим за част от сигналите, които ни изпраща тялото, за да ни предупреди, че бъбреците не функционират правилно. Ако забележите някой от тях или почувствате болка - незабавно потърсете лекарска помощ.

Отпадналост и главоболие

Чувството на отпадналост може да се дължи на проблеми с бъбреците. Те произвеждат хормона еритропоетин (ЕРО). Той спомага за образуването на червените кръвни клетки, чието намаляване пък е главната причина за това да изпитвате умора или главоболие. При положение, че имате достатъчно време за сън и почивка, но чувствате отпадналост - незабавно отидете на лекар.

Метален вкус

Чувството за метален вкус в устата, се дължи на натрупването на токсини в кръвта. Загубата на апетит и желание да консумирате месо също може да е сигнал за проблеми с бъбреците. Важно е да отбележим, че металния вкус в устата може да е признак за друго заболяване - алергии, влошено орално здраве и т.н.

Задух

Ако изпитвате затруднения с дишането дори при минимални физически усилия, те  може да са причинени от проблеми с бъбреците. Възможните варианти са два - попадане на допълнителна течност в белите дробове или анемия, която пречи на тялото да се снабдява с необходимия кислород. Причината за тези проблеми може да се корени при неправилното функциониране на бъбреците. Разбира се, причините за задухът, който изпитвате може да са от коренно различно естество - астма; сърдечна недостатъчност и други.

Подуване на крайниците

Нивото на натрий в тялото ни се повишава, когато бъбреците не функционират правилно. Те не могат да се освободят от допълнителната течност в тялото, което води до подуването на крайниците. Подуването на ръцете или краката може да е сигнал за сърдечно или чернодробно заболяване.

Тези 5 храни решават всички проблеми с бъбреците

Бъбреците извеждат излишната течност от тялото, поддържат нормално кръвното налягане и участват активно в метаболизма. През тях премина...

Болка в гърба

При проблеми с бъбреците болката в гърба е много ясно изразена. Тя се усеща под гръдната клетка или в областта на слабините и бедрата. Често е причинена от образуването на големи бъбречни кисти , които са пълни с течност. Болката в гърба е придружена още с гадене, често уриниране и висока температура.

Подпухналост под очите

Подпухналите очи може да са признак, че бъбреците ви отделят повече протеин в урината, вместо да го задържат в тялото. Ако сте сигурни, че приемате достатъчно протеин и се наспивате добре, но продължавате да бъдете с подпухнали очи - насрочете среща в вашия личен лекар.

Високо кръвно

Учени: В бъбреците се крие може би най-важното лекарство

Ново проучване откри таен ген, скрит дълбоко в бъбреците ни, който подпомага премахването на стреса от клетките. Учени от съвместната ...

Причините за високо кръвно налягане могат да бъдат много и най-различни. Една от тях е свързана с проблеми с бъбреците. Кръвоносната система е пряко свързана с бъбречната функция и поради тази причина втори основен показател за проблеми с нея, е високото кръвно налягане. За да избегнете проблеми с бъбреците причинени от високо кръвно налягане - консумирайте храни богати на фолиева киселина.

Уриниране

Ако забележите "нередовни" промени при уриниране - лош мирис; промяна в цвета на урината или често уриниране - незабавно потърсете лекарска помощ. Важно е да отбележим, че уриниране от 3 до 10 пъти на ден, се смята за нормално.

Суха и сърбяща кожа

Това може да е белег за проблеми с бъбреците. Той е породен от невъзможността на бъбреците да поддържат баланс между минералите в тялото ни. Пийте повече вода и не приемайте лекарства за суха кожа на своя глава, без да сте се консултирали с лекар. Неправилният прием може да нанесе по-големи щети върху бъбречната функция!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com