10 златни правила за дентална хигиена

5582
10 златни правила за дентална хигиена
Снимка: iStock/Guliver

Зъбите ви могат да блестят в прекрасна усмивка, но може и често да ви причиняват болка. Внимателната орална хигиена е ключът към здрави и красиви зъби. Ето няколко прости правила, които ще подобрят общото ви здраве, както и това на зъбите и устата.

1. Консумирайте храни, богати на витамини и калций.

Едва ли често мислите да избягвате храни, които причиняват кариес. За това имате нужда от калций, който съдейства зъбите и костите ви да са здрави. Консумирайте млечни продукти, броколи, портокали, зърнени храни, листни зеленчуци. Добре е да приемате и хранителни добавки. Ако диетата ви не е богата на витамини, вземайте допълнително витамин D, витамин В комплекс, мед, цинк, йод, желязо и калий, които играят важна роля за оралното ви здраве.

2. Сменяйте често четката си за зъби.

Жълтите зъби и петната върху тях - какво да направим

Жълтите зъби могат да бъдат естествена черта. Най-често обаче емайлът придобива тази сянка поради наличието на плака, която представляв...

Зъболекарите препоръчват да сменяте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца, за да предотвратите развитието на бактериите. Добре е да ползвате електрическа четка за зъби, която почиства зъбите по-бързо и е по-полезна за венците, които изискват специално внимание.

3. Мийте зъбите си 2 пъти на ден.

Това е стар съвет, който не остарява с времето. Най-добрият начин да се убедите, че зъбите ви са здрави е като ги миете 2 пъти на ден. Търкайте ги с четката 2-3 минути, от предната и задната страна, с движения нагоре и надолу, за да изчистите внимателно зъбната плака и остатъците от храна между зъбите.

4. Търкайте с четката езика и венците.

Търкането с четката на венците и езика за около 1 минута ги предпазва от възпаления, които водят до кървене и подуване. Част от бактериите остават на върха на устата и на езика, което води до неприятен дъх.

5. Откажете се от цигарите.

Тютюнът оставя петна по зъбите и прекъсва абсорбирането на калций в тялото. Освен това, пушачите често дъвчат дъвки и бонбони, за да прикрият миризмата на цигари, което допълнително вреди на зъбите.

6. Намерете си мил зъболекар.

5 трика за по-бели зъби

Всички искаме ослепителна усмивка, но това обичайно можем да го видим при Холивудските звезди, които се грижат ежемесечно за зъбите си ...

Самата мисъл за зъболекар причинява усещане за дискомфорт, болка и мъчение за много хора. Затова е важно да си намерите зъболекар, който е мил, внимателен и на когото може да се доверите.

7. Ходете често на профилактични прегледи.

Посещавайте профилактично вашия зъболекар веднъж или два пъти годишно. Почиствайте зъбния си камък редовно. Много болести на устата като пародонтит, гингивит, рак на устната кухина, нямат симптоми в началния си стадий.

8. Ползвайте конци за зъби.

Конците за зъби отстраняват остатъците от храна и плака, които образуват бактерии и причиняват кариес. Зъболекарите препоръчват да ползвате конци веднъж дневно, обикновено преди лягане.

9. Ползвайте вода за уста.

Най-здравословните храни за зъби: Мнението на зъболекарите

Здравето на зъбите е много важно за цялото тяло. Проблемът със зъбите, обаче, се появява при хората повече от веднъж или два пъти през ...

Водата за уста не причинява болка или неудобство. Използвайте я за изплакване на зъбите заедно с миенето с четка и конците за зъби. Предотвратява възпалението на венците, което води до гингивит. Добрата вода за уста съдържа листерин или хлорен диоксид, които действат като унищожители на бактериите в устата. А флуоридът заздравява зъбите.

10. Народни средства.

Не дъвчете храната винаги на една и съща страна. От време на време търкайте зъбите с парче лимон, което помага в борбата с плаката и пожълтяването. Смесете 1 с.л. сода бикарбонат с щипка сол и с получената смес търкайте зъбите за избелване. Не правете тази процедура повече от веднъж месечно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com