11 000 учени призовават за действие: Светът живее в "извънредно положение" заради климата (ВИДЕО)

20040
11 000 учени призовават за действие: Светът живее в "извънредно положение" заради климата (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни чакат "неподозирани страдания (untold suffering)", ако не се предприемат спешно промени в глобалната политика и в начина ни на живот като общество. За това предупреждават в доклад над 11 000 учени. Те посочват, че светът е изправен пред "извънредно положение" заради промените в климата , за което говори промяната на жизненоважни за човечеството параметри, пише The Guardian.

Докладът е публикуван в списание BioScience по повод 40-годишнината от първата световна конференция за климата, която се проведе в Женева през 1979 г. Изявлението беше сътрудничество на десетки учени и одобрено от други 11 000 от 153 държави. Учените казват, че са необходими спешни промени, за да се намали растежа на населението, да останат изкопаеми горива в земята, да спре унищожаването на горите и да се ограничи храненето с месо.

Проф. Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон и водещ автор на изследването заяви, че основна цел на предупреждението е да се обхванат всички причини за "разпадането на климата", а не само тези, свързани с въглеродните емисии и повишаването на температурата на Земята.

"Ние декларираме ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатично извънредно положение", се посочва в доклада. "За да осигурим устойчиво бъдеще, трябва да променим начина си на живот. [Това] води до големи трансформации в начина, по който глобалното ни общество функционира и взаимодейства с природните екосистеми."

Няма време за губене, казват учените: "Климатичната криза пристигна и се ускорява по-бързо, отколкото повечето учени очакваха. Тя е по-тежка от очакваната, заплашваща естествените екосистеми и съдбата на човечеството."

За да се види пълната картина на унищожението на природата трявба да се следят по-широк набор от показатели, включително растежът на населението, консумацията на месо, загубата на дървесна покривка на земята, консумацията на енергия, субсидиите за изкопаеми горива и годишните икономически загуби при екстремни метеорологични събития, посочва съавторът на доклада д-р Томас Нюсъм от университета на Сидни. Тук можете да видите пълното му изявление.

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръково...

Други "дълбоко тревожни признаци от човешките дейности", подбрани от учените, включват увеличаващият се брой пътници на въздушния транспорт и ръстът на световния БВП. "Климатичната криза е тясно свързана с прекомерното потребление и богатия начин на живот", казаха предупреждававт учените.

В резултат на тези човешки дейности има "особено смущаващи" тенденции за повишаване на температурата на сушата и океана, повишаването на нивото на морето и зачестяването на екстремни метеорологични събития. Затова учените казват: "Въпреки 40 години глобални преговори за климата, с малки изключения, до голяма степен не успяваме да се справим с тази опасност. Особено притеснителни са потенциалните необратими климатични катастрофи. Тези реакции в климатичната верига биха могли да причинят значителни смущения в екосистемите, обществото и икономиките, което потенциално би направило големи площи на Земята необитаеми."

"Ние настояваме за широко обсъждане на тези знаци и показатели, за да позволим на политиците и обществеността да разберат мащаба на кризата и да пренаредят приоритетите си. Не е късно", казва Нюсъм.

Учените идентифицират някои обнадеждаващи тенденции, които са в полза на борбата с климатичните промени като: намаляване на раждаемостта в глобален мащаб, увеличаване на използването на слънчева и вятърната енергия и намаляване на употребата на изкопаеми горива. Темповете на унищожаване на горите в Амазонка също спадат последните години, смятат те.

Регистрираха резки климатични промени в Баренцово море

В северната част на Баренцово море се наблюдават резки климатични изменения, съобщават норвежки учени, които публикуваха изводите си в ...

В доклада си учените предлагат екшън план за спасяването на живота на Земята:

1.Енергията трябва да се използва по-ефективно, а данъците върху вредните въглеродни емисии трябва да се увеличат, за да се намали използването на изкопаеми горива;

2. Стабилизиране на растежа на населението на Земята - в момента то нараства с 200 000 души на ден. Учените препоръчват като мярка засиленото образование на младите момичета;

3. Прекратете унищожаването на природата и възстановете горите, за да поемат CO2;

4. Яжте предимно растения и по-малко месо и намалявайте хранителните отпадъци;

Тръмп намекна, че САЩ може и да не излезе от Парижкото споразумение за климата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му може и да се върне "евентуално" към Парижкото споразумение за климата. "Честно к...

5. Преосмислете икономическите цели от растежа на БВП.

"Добрата новина е, че подобна огромна промяна, със социална и икономическа справедливост за всички, обещава далеч по-голямо благосъстояние на човека в бъдеще, отколкото бизнесът обещава утре", твръдят над 11 000 учени. Забелязва се окуражаващо пробуждане - от стачките в училища по цял свят до съдебните дела срещу големи компании- замърсители, фирми започват да реагират и преосмислят политиките си.

През 2017 г. проф. Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон  публикува друго предупреждение - за опасността от замърсяване и настъпващо масово изчезване на дивите животни на Земята. То бе подкрепено от над 15 000 учени и прочетено в парламентите на много държави от Канада до Израел. Апелът дойде 25 години след първоначалното "Предупреждение за човечеството" през 1992 г., в което се казва: "Необходима е голяма промяна в начина на управление на земните ресурси и живота на Земята, за да се избеген огромно човешко нещастие". Е, времето за действие настъпи!

Къде е България?

Министерският съвет (МС) одобри законопроект за ограничаване изменението на климата, който тепърва ще трябва да бъде одобрен от парламента. Основата на законопроекта е, че министърът на икономиката, заедно с министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и министъра на енергетиката, ще казват кои предприятия ще получават държавни пари, защото не могат финансово да издържат при условията на схемата за търговия с квоти вредни емисии в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com