4 хитрини, когато закусваме, с които да намалим желанието за сладко

5696
4 хитрини, когато закусваме, с които да намалим желанието за сладко
Снимка: iStock/Guliver

Закуската е най-важното хранене за деня. От нея зависи настроението ни, силите и енергията, която ще имаме през остатъка от него. По тази причина тя трябва да бъде вкусна, пълна с витамини, балансирана. Ако ви се хапва нещо сладко обаче, това ще е проблем, защото здравословната закуска изключва сладките тестени изделия и други вредни храни. А може би си мислите да приготвите нещо полезно, но да го овкусите с шоколадов топинг, да добавите захар и т.н. Пак няма да ви се получи. Можете да преборите глада за сладко на закуска с някои хитринки. Ето как трябва да приготвите закуската си по начин, който да задоволи максимално вкусовите ви рецептори.

1. Не консумирайте подсладители и консерванти – всички онези изкуствени неща в продуктите, които ви залъгват, че са полезни и не съдържат калории. Това е мит. Подсладителите повишават усещането за глад и желанието за сладко. Освен това крият много калории или насърчават приема на такива. Могат да отключат и диабет. Ето защо избягвате готовите продукти с подсладители, колкото и примамливо да ви изглеждат те.

Здравословна рецепта: закуска за отслабване

Някои храни, които трябва да присъстват на масата за закуска и които са отлични за здравословно отслабване, са: Цитрусови плодове като...

2. Хранете се по график – установете си режим, според който да закусвате долу-горе по едно и също време през деня. Препоръчителните хранения през деня са 4-5. Хубаво е да се хапва през 2 часа или малко повече, но балансирано. Така няма да огладнявате и ще се засищате, щом дойде време на хранене. Освен това захарта в кръвта е свързана с глада. Когато последният е налице, тя се понижава, а това кара организмът да иска нещо сладко. Ако сте сити през целия ден, няма да помисляте за сладко. Освен това е хубаво да се храните с домашно приготвена храна. Дори да сте на работа, отделете време вечерта да си приготвите закуска и обяд за следващия ден. Така ще знаете, че се храните здравословно и вкусно.

3. Добавете протеинови продукти – те намаляват глада и притъпяват желанието за нещо сладко и вредно. Протеините са важна част от закуската, защото дават сили и енергия, забързват метаболизма и нормализират теглото. Ако допълните закуската си с протеинови продукти, ще увеличите времето, през което сте сити и няма да помисляте за нещо сладко. Не на последно място, заради балансираното хранене, ще имате прекрасна фигура.

4. Използвайте продукти, богати на фибри – фибрите са изключително полезни вещества, които съдействат за това да останете ситни по-дълго време след закуска. Те имат множество ползи за организма, сред които намаляване нивата на холестерола, ограничаване риска от диабет 2 и подобряване на храносмилателната дейност. Фибрите са важна част от менюто и задължителна за закуската.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com