4 храни, които да НЕ ядем през лятото

22674
4 храни, които да НЕ ядем през лятото
Снимка: Pixabay

Хранителните натравяния през лятото са доста често срещано явление. Почти толкова, колкото слънчевите изгаряния. Едно хранително натравяне може да ви създаде много здравословни проблеми и да провали цялата ви лятна ваканция. Дори една на пръв поглед безобидна краставица може да създаде проблем.

Симптомите на хранителното натравяне са диария, стомашни болки и дори повръщане. Специалисти съветват да не приемате медикаменти през първите 24 часа, защото през това време организмът ви се пречиства. Ако те продължат и след това, ще трябва да се обърнете към лекар. Важно е да държите тялото си добре хидратирано през това време и да внимавате с какво се храните.

8 причини да ядем много череши

Черешовото време е любимо на мнозина. Независимо дали имате възможност да си наберете направо от дървото или си купувате от магазина, с...

Важно е да внимавате наистина много с храната, която приготвяте или поръчвате в ресторант когато е горещо навън. Стига да консумирате и съхранявате храните правилно, няма да имате проблеми.

Вижте храните, които могат да ви създадат хранително натравяне:

1. Яйчени сосове - Сосът за любимата на много хора салата Цезар например се приготвя с помощта на яйца и майонеза. Сосовете за много други салати също са яйчени. Кремовете за домашните торти също се приготвят с помощта на яйца. За основа на кремове и сосове използвайте кисело мляко през летния сезон. Яйцата се развалят прекалено бързо и не са подходящи за горещите летни дни. По-добре използвайте друга храна през летния сезон, за да не си създадете проблеми.

2. Недопечено месо - То може да доведе до леко или тежко стомашно непредразположение. Недопеченото месо е доста по-опасно от добре изпеченото, за това не рискувайте, особено през летния сезон. Ако не го приготвите напълно, в него може да останат опасни бактерии-ешерихия коли, които да ви създадат много проблеми. Ето защо е добре през летния сезон да избягвате консумацията на тежки меса, особено ако не знаете как са били приготвяни. Заложете на повече плодове и зеленчуци, а ако все пак искате месо, уверете се, че е добре изпечено и качествено.

Супер храните, които лекуват

Резистентността към антибиотици не е шега, но можете да я избегнете, като използвате антибиотични алтернативи, когато е възможно. Включ...

3. Неизмити зеленчуци - Почвата съдържа много различни видове бактерии, които попадат в листата на зеленчуците и съответно в тялото ви, ако зеленчуците не са били добре измити. Тук пак става въпрос за бактерията ешерихия коли, която се съдържа във всички зеленолистни зеленчуци и краставицата. Единственото решение е да измивате внимателно и обилно всички зеленчуци, дори и тези от домашната градина. В тях често попада опасната бактерия, за това не пропускайте измиването им. Недобре измити зеленчуци могат да доведат до хранително натравяне, внимавайте с тях. Друго, което можете да направите, за да се предпазите, е да накисвате зеленчуците и плодовете във вода за половин-един час преди да ги измиете и консумирате.

4. Морски дарове - Да, наясно сме, че те са прекрасна храна през горещите летни дни. За съжаление обаче всички миди, риби, калмари и октоподи също могат да доведат до хранително натравяне. Те съдържат множество бактерии и пестициди. Не си позволявайте да ядете морски дарове, които не са преминали през термична обработка. Ако сте сигурни, че те са приготвени добре, можете да им се насладите напълно спокойно. В противен случай е по-добре да ги избягвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com