5 народни лека, които всъщност са опасни за здравето

10237
5 народни лека, които всъщност са опасни за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Някои традиционни методи на лечение могат да причинят непоправима вреда на организма. От поколение на поколение, в продължение на векове, се предават различни народни лекове. Но някои от тях са наистина опасни. Ето кои са те.

1. Отвара от малинови листа при висока температура

Изпотяването се увеличава при наличието на висока телесна температура. Поради тази причина лекарите препоръчват да се пие колкото се може повече течности по време на грип и ТОРС.  Но отварата от малинова листа е потогонно средство и ако телесната температура надвиши 38 градуса, това може да причини дехидратация. За тялото ще бъде по-трудно да се възстанови, а концентрацията на токсини в кръвта ще се увеличи, което ще доведе до главоболие или до влошаване на състоянието.

Ето защо НЕ трябва да ядете покълнали картофи

Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва...

2. Сода против киселини

След прием на сода, нивото на киселина в стомаха наистина намалява, но след известно време тя започва да се произвежда в големи количества, разяжда стените на стомаха и те се възпаляват. Следователно за временното облекчение ще заплатите прекалено висока цена, изразяваща се в последващо влошаване на състоянието.

3. Отвара от картофи при кашлица и хрема

Едно от любимите народни средства за лечение на кашлица и хрема е вдишването на парата от водата, в която се варят картофи. Смята се, че по този начин може да се отървете от неприятните симптоми. Всъщност кашлицата означава, че патогенните микроорганизми са се активирали върху лигавиците. Загряването с пара може да стимулира придвижването на инфекцията към долните дихателни пътища и да доведе до развитие на бронхит. Твърде горещата пара може да изгори лигавицата на носоглътката и устата.

Наистина ли спанакът е толкова полезен? Отговорът ще ви изненада!

Ново проучване показва, че храните, пълни с листни зелени зеленчуци, могат да помогнат за подобряване на силата и мускулната функция. О...

4. Сок от лук при хрема

Сокът от лук, който се препоръчва за облекчаване на състоянието при хрема, наистина има бактерицидни свойства. Но той съдържа вещества, които могат да доведат до изгаряне на лигавицата и възпаление. Освен това такова лечение може да доведе до развитие на медикаментозен ринит. И ако към разтвора се добавят мед и мляко, се създава идеалната среда за размножаване на бактерии. Това може да предизвикате силна алергична реакция.

5. Растително масло и картофи за лечение на изгаряния

Ако използвате рецептата от бабините тефтери при изгаряне и нанесете растително масло или сурови картофи върху изгореното, това само ще влоши състоянието ви. Освен това отворената рана може да се инфектира. По-добре е да използвате специални лекарства за лечение на изгаряния, а при сериозни случаи да се консултирате с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com