5 полезни свойства на прасковите

26652
5 полезни свойства на прасковите
Снимка: Pixabay.com

Пролетта и лятото са сезоните, в които можем да се радваме най-много на вкусни и пресни полодове, а сред тях са и прасковите, които освен че са изключително вкусни и сладки, са и много полезни. Те съдържат множество витамини, минерли и антиоксиданти. Прясно изцеденият сок от праскови се абсорбира много бързо от организма. Също така те са много нискокалорични. В една праскова се съдържат само 58 калории.

Ето защо прасковите са толкова полезни и защо е добре да ги включите в менюто си:

Сладкиш с праскови

Пазарите са пълни с вкусни праскови, от които можем да сътворим десетки вълшебства в кухнята - от сладко до някой вкусен сладкиш. Днес ...

1. Подобряват храносмилането - Една праскова съдържа около 2 грама фибри. Половината са разтворими, а другата половина неразтворими. Неразтворимите са много добър лек срещу запек и спомагат за по-доброто храносмилане. Разтворимите спомагат за поддържането на функциите на храносмилателния тракт, защото стимулират работата на бактериите, които отговарят за това.

2. Хидратирт кожата - Може би сте срещали кремове с екстракт от праскова. Неслучайно голяма част от кремовете, които имат за цел да хидратират кожата, съдържат праскова. Веществата, които прасковите съдържат много добре хидратират кожата и я правят по-нежна. Честият прием на този вкусен плод може да предотврати изсушаването на кожата.

3. Борят се срещу алергиите - Много хора страдат от пролетни алергии и имат непоносимост към пролетните цветя и растения. Ако и вие сте от тях, започнете да консумирате праскови под всякаква форма. Веществото хистамин се отделя, когато тялото е подложено на атака от страна на алергиите. Хистаминът има за цел да се бори срещу алергиите, но също така е причина за появата на сърбеж, кихане или кашлица. Достатъчната консумация на вкусния плод ще предотврати появата на тези неприятни симптоми.

4. Заздравяват имунитета - Укрепването на имунната система ще ви предпази от сезонните настинки и вируси, които могат да ви посетят по всяко време. Ако искате да се радвате на приятните топли пролетни и летни дни, то ще трябва да помислите за имунната си система. Прасковите съдържат множество витамини, минерали и антиоксиданти, които ще заздравят имунната ви система и ще ви предпазят от неприятните настинки и вируси.

Плодовете, които пречистват белите дробове дори на върлите пушачи

Всички знаем, че тютюнопушенето е вредно за нашето здраве и че значително увеличава риска от рак на белия дроб. Все пак, ако пренебрегв...

5. Свалят нивата на кръвната захар - Прасковите са много сладки, но пък са нискокалорични и свалят нивата на кръвнаа захар. Те са чудесен начин да избегнете хапването на шоколад и вафли. Те често са препоръчвани от специалисти като превантивна мярка срещу диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com