5 симпотома, които алармират, че имате проблем с жлъчката

11013
5 симпотома, които алармират, че имате проблем с жлъчката
Снимка: Getty Images / Guliver

По принцип болестта на жлъчката може да продължи много дълго време без никакви симптоми или прояви. Това се дължи на факта, че камъните в ранните етапи са малки, не запушват жлъчния канал и не нараняват стените. Пациентът може дълго време да не е напълно наясно с наличието на този проблем.

Сред първите симптоми на заболяването трябва да се отбележи тежестта в корема след хранене, нарушения на изпражненията (особено след ядене на мазни храни), гадене и умерена жълтеница. Тези симптоми могат да се появят дори преди силна болка в десния хипохондриум - основният симптом на жлъчнокаменната болест. Те се обясняват с неизразени нарушения на изтичането на жлъчката, поради което процесът на храносмилане е по-лош.

Жена започна да яде краставици всеки ден. Няма да повярвате какво се случи

Краставиците са една от най-популярните храни в света и са предпочитани през топлите месеци. Но когато ги купуват, някои потребители не...

Следните симптоми и признаци са най-типични за жлъчнокаменната болест:

Повишаване на температурата. Повишаването на температурата обикновено показва остър холецистит, който често съпътства жлъчнокаменната болест. Интензивен възпалителен процес в десния хипохондриум води до освобождаване на активни вещества в кръвта, които допринасят за повишаване на температурата. Периодичното повишаване на температурата (подобно на вълната) с покачване над 38 градуса може да показва холангит.

Болка в десния хипохондриум. Най-типичната проява на жлъчнокаменната болест е така наречената жлъчна (жлъчна, чернодробна) колика. Това е атака на остра болка, която в повечето случаи се локализира в пресечната точка на дясната ребрена дъга и десния ръб на правия коремен мускул. Продължителността на атаката може да варира от 10 до 15 минути до няколко часа. По това време болката може да бъде много силна, излъчваща се в дясното рамо, гърба или други области на корема. Ако атаката продължи повече от 5-6 часа, тогава трябва да помислите за възможни усложнения. Честотата на припадъците варира.

Непоносимост към мазнини. В човешкото тяло жлъчката е отговорна за емулгирането (разтварянето) на мазнините в червата, което е необходимо за нормалното им разграждане, усвояване и усвояване. При камъни в жлъчката камъните в шията или жлъчния канал често блокират пътя на жлъчката към червата. В резултат на това мазните храни не се разграждат нормално и причиняват чревни смущения. Тези нарушения могат да се проявят като диария (диария), метеоризъм в червата (метеоризъм) и лека коремна болка.

Тези две неща, които всички притежаваме, може да снижат имунитета

Дългосрочната употреба на смартфон или компютър може да провокира развитието на синдром на сухото око, който отслабва имунитетa на чове...

Жълтеница. Жълтеница възниква поради стагнация на жлъчката. За появата му е отговорен пигментът билирубин, който нормално се екскретира с жлъчка в червата и оттам се екскретира от организма с изпражненията. Билирубинът е естествен метаболитен продукт. Ако престане да се секретира с жлъчка, тогава се натрупва в кръвта. Така се разпространява в тялото и се натрупва в тъканите, придавайки им характерен жълтеникав оттенък. Най-често при пациентите склерата на очите първо пожълтява и едва след това кожата.

Билирубинът може също да се натрупва в кръвта по време на хепатит, чернодробна цироза, някои хематологични заболявания или отравяне.

Като цяло симптомите на жлъчнокаменната болест могат да бъдат доста разнообразни. Има различни нарушения на изпражненията, нетипични болки, гадене, периодични пристъпи на повръщане. Повечето лекари са наясно с това разнообразие от симптоми и за всеки случай предписват ултразвук на жлъчния мехур, за да се изключи холелитиазата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com