6 причини да ядете по-бавно - ето защо храната трябва да се дъвче старателно

3142
6 причини да ядете по-бавно - ето защо храната трябва да се дъвче старателно
Снимка: Pexels

В забързаното ежедневие повечето хора се хранят набързо и не дъвчат храната старателно. Японското национално изследване на здравето и храненето от 2009 г., което изследва степента на усвояване на храната според типа на тялото, установи, че 69,3% от мъжете със затлъстяване (ИТМ 25 или по-висок) ядат твърде бързо.

Този процент е по-висок, отколкото сред слабите хора и хората с нормални размери, което означава, че проучването установи, че хората, които ядат бързо, са по-склонни да страдат от затлъстяване.

Напротив, доброто дъвчене на храната и нейното бавно ядене може да ви помогне да отслабнете и да подобрите здравето си. Ето шест предимства на този начин на хранене - от предотвратяване на преяждането, до забавяне на стареенето и предпазване от кариес, според изданието The Health Site.

Лекар: Тази евтина храна е най-добра за костите и сърцето на жените над 40 години

Шест предимства от старателното дъвчене на храната

Предотвратяване на преяждане и загуба на тегло - бавното хранене помага на мозъка ви да се почувства сит и удовлетворен след около 20 минути, което предпазва от преяждане. Ако приключите с храненето си преди това време, вероятно ще ядете повече.

Повишен разход на енергия след хранене - след хранене, когато хранителните вещества се разграждат, част от тях се изразходват под формата на топлина. Благодарение на това тялото се затопля след хранене. Този механизъм се нарича диетично индуцирано производство на топлина (DIH), а консумираната енергия е около 10% от количеството, получено чрез храната. Количеството енергия, изразходвано от тялото, се очаква да бъде по-високо, ако дъвчете добре храната си.

Отслабване на мускулие на лицето - около устата има много лицеви мускули. Активното дъвчене води до активно движение на тези мускули, поради което бръчките на лицето се заглаждат.

Подпомагане на храносмилането и усвояването на храната - когато дъвчете добре, слюнката ви отделя храносмилателни ензими, наречени амилаза, които разграждат нишестето в ориза и други храни, което ги прави по-лесни за смилане и усвояване. Това подобрява работата на стомашно-чревния тракт и позволява по-ефективно усвояване на хранителните вещества.

Предотвратяване на кариес - старателното дъвчене увеличава количеството на слюнката, която отмива храната в устата и помага за предотвратяване на кариес. Всеки път, когато ядете, киселинността в устата ви се увеличава поради бактерии, а повърхността на зъбите ви преминава през процес на деминерализация и реминерализация. Компонентите, съдържащи се в слюнката, са необходими за калцирането на зъбите, така че е важно да дъвчете добре.

Активиране на мозъчната функция и предотвратяване на стареенето - смята се, че активното дъвчене на храната подобрява паметта и предотвратява деменция. Някои проучвания показват, че дъвченето стимулира черепните нерви, подобрява кръвообращението в мозъка и увеличава притока на кръв към хипокампуса, центъра на паметта.

Учени откриха коя евтина храна намалява риска от инфаркт с 38%

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com