8 храни, които вашият панкреас обича

34751
8 храни, които вашият панкреас обича
Снимка: Iván Jesús Cruz Civieta / iStock

Панкреасът е много малък орган, който тежи едва 80-90 грама, но ако има проблем с него, здравето на целия организъм страда. За да не излагате панкреаса на риск, трябва да обогатите диетата си с храни, които поддържат неговото здраве, според изданието The Health Site. Списъкът с тях включва тиква, елда, сушени кайсии, артишок, боровинки, куркума, грозде, кисело мляко.

Най-полезните храни за панкреаса

На първо място, това е тиква. Цветният зеленчук е богат на витамини, минерали и каротеноиди, които са мощни антиоксиданти. Те защитават коментирания орган от вредното въздействие на свободните радикали, потискат възпалението и предотвратяват клетъчната смърт.

Ендокринолог: Тези 2 съставки в храната са пагубни за панкреаса

Тиквата спомага за по-добро усвояване на мазнините, загуба на тегло и подобряване на храносмилателните процеси поради високото съдържание на фибри.

Елдата също е от полза за подобряване на функционирането на коментирания орган. Голямото количество протеини, растителни фибри, високото съдържание на антиоксиданти и липсата на глутен я правят незаменим продукт в диетичното хранене.

Елдата се счита за идеален продукт при лечение на панкреатит. Помага за нормализиране на храносмилателните и метаболитни процеси и премахване на вредните вещества от тялото.

При остър панкреатит след 5-дневна консумация на елда синдромът на болката значително намалява.

Друг полезен продукт за здравето на коментирания орган са сушените кайсии. Сушените плодове съдържат захари и феноли. Тялото като цяло и панкреасът в частност понасят захарите от естествени източници много по-добре от тези, които се съдържат в сладкарските продукти.

Сушените кайсии съдържат фибри, които абсорбират фруктозата и я предпазват от абсорбиране в червата, което значително намалява натоварването на панкреаса.

Ерусалимският артишок е незаменим и за панкреаса. Консумацията му спомага за нормализиране на метаболизма и премахване на възпалението. Сокът от този кореноплоден зеленчук предотвратява развитието на захарен диабет и атеросклероза, които са чести спътници на панкреатита.

Следващият продукт са боровинките. Плодът е полезен за хора с диабет. Чаят от боровинкови листа и пресни плодове намалява нивата на кръвната захар и стимулира панкреаса.

Сред подправките най-полезна за панкреаса е куркумата. Има противовъзпалителен ефект и стимулира производството на инсулин, а също така предотвратява образуването на камъни в жлъчката, които често допринасят за развитието на панкреатит.

Червеното грозде несъмнено е една от най-добрите храни за коментирани орган, допълва изданието. То е отличен източник на ресвератрол, един от най-мощните антиоксиданти, който предпазва от свободните радикали.Веществото укрепва кръвоносните съдове, намалява възпалението и се противопоставя на клетъчната смърт, включително панкреаса.

Киселото мляко е продукт, който съдържа пробиотици - те укрепват имунната система и подобряват функциите на стомашно-чревния тракт. За да поддържате здравето на панкреаса, препоръчително е да консумирате нискомаслено кисело мляко, което не съдържа изкуствени добавки.

Какво се случва с панкреаса ви, когато пиете кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com