Ако искате ЗДРАВИ кости, задължително правете ТЕЗИ 9 неща

13900
Ако искате ЗДРАВИ кости, задължително правете ТЕЗИ 9 неща
Снимка: iStock

С течение на възрастта костната плътност отслабва и затова трябва да се грижим за костите си посредством начина на живот, който водим. Костите поемат целия товар на тялото, ето защо трябва да се стремим да ги поддържаме здрави и силни. Как можем да направим това? – Чрез някои лесни и приятни действия.

Приемайте витамин К – той взима участие в синтеза на костно вещество. Ако този витамин липсва в организма ви, костите ще започнат да се чупят, да бъдат слаби и податливи на наранявания. Намалява и костната плътност. Може да си го набавите чрез храните, които го съдържат – соя, яйца, пилешко и свинско месо, зрели сирена.

За изключително здрави кости пригответе тази смес!

Сусамът е изключително полезен за много неща в човешкото тяло. Той е с високо съдържание на калций, който прониква дълбоко в тъканите и...

Хапвайте протеини – не ги изключвайте от диетата си. Те са важни за правилното функциониране на тялото. Основен градивен елемент на костите, от който те се нуждаят, за да бъдат здрави и силни.

Хапвайте храни, богати на калций – калцият е основен градивен елемент на костите. Трябва да поддържаме неговите нива в организма, а това може да се случи като хапваме храни, богати на елемента. Такива са изварата, млечните продукти, яйцата.

Тренирайте – независимо дали го правите в залата, навън или у дома, включвайте в тренировките си тежести. Те насърчават плътността на костите, укрепват ги и изграждат силни мускули. Ето защо е добре да съчетаете кардио тренировките и със силови такива.

Внимавайте с килограми – важно е да поддържате нормално тегло, за да бъдат костите ви здрави. Наднорменото тегло може да бъде пагубно за костите и ставите. Ето защо е важно да се отървете от излишните килограми.

Вече НЯМА да страдате от болка в ставите с този народен мехлем!

Много специалисти казват, че трябва да се промени стойката на стоене и по принцип на тялото, ако страдаме от болки в ставите и костите,...

Приемайте витамин D – ако имате дефицит на витамин D, това ще попречи на усвояването на калция от организма. Витаминът може да си набавите по естествен начин – чрез слънчевото греене през лятото, както и от храните, които го съдържат – яйца, кисело мляко, морски дарове, гъби, овесени ядки, портокалов сок, по-мазните риби.

Внимавайте с лекарствата – има някои медикаменти, които влияят негативно върху плътността на костите. Някои пък дори ги правят податливи на чупене. Допитайте се до лекар относно лекарствата, които приемате и тяхното въздействие върху костите.

Откажете цигарите – те вредят на костите и най-вечер на производството на костни клетки. Пушенето уврежда плътността на костите, затова е важно да откажете цигарите.

Елиминирайте алкохола от менюто – или поне го ограничете до минимум. Прекомерната консумация на алкохолни напитки пречи на производството на костни клетки, намалява костната плътност и прави костите уязвими и податливи на чупене и наранявания. Може да се отървете от този риск като спрете алкохола.

9 съвета за супер здрави кости!

За да поддържаме организма си здрав, трябва да се грижим правилно за всяка част от тялото ни. Костите са в основата на здравото тяло и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com