Ако забележите такъв симптом, панкреасът изпраща предупредителен сигнал

26118
Ако забележите такъв симптом, панкреасът изпраща предупредителен сигнал
Снимка: iStock

Панкреасът е един от най-важните органи в нашето тяло. Когато не функционира правилно, той ви уведомява за това болезнено - панкреатитът е едно от най-болезнените състояния. Можем да избегнем това, като почистваме органа. Как да регенерирате панкреаса

Когато се обсъжда темата за храносмилателните нарушения, най-често се изтъкват черният дроб, стомахът или червата. По-рядко се споменава панкреасът, който играе много важна роля в нашия организъм. Неговите задачи включват производството на храносмилателни ензими и важни хормони, благодарение на които тялото е в състояние да регулира концентрацията на глюкоза в кръвта. 

Панкреасът - къде се намира?

Панкреасът е орган с неправилна, издължена и сплескана форма. Разположен е точно зад стомаха, в средата на епигастриума, на нивото на първите два лумбални прешлена на гръбначния стълб. Главата му е в непосредствена близост до дванадесетопръстника.

Яжте тези храни за здрав и чист панкреас

Панкреатит - симптоми

Лекарите разграничават три разновидности на панкреатита:

Автоимунен панкреатит (АД) - съпътства възпалителни заболявания на храносмилателната система, като например червата. Възниква, когато имунната ни система атакува органа в резултат на разстройство. Симптомите обикновено са болка с различна честота и интензивност. 

Остър панкреатит (ОП) - най-често в резултат на камъни в жлъчката или прекомерна консумация на алкохол, проявяващ се със силна болка, повръщане, жажда, сърцебиене и диария. 

Хроничен панкреатит (ХП) - свързан с прогресивна органна недостатъчност. Симптомите му включват загуба на апетит, подуване на корема, мазна диария, загуба на тегло и дори сърбеж.

Заболял панкреас - симптоми по кожата

Увреденият панкреас ще даде да се разбере за себе си не само чрез силна епигастрална болка, гадене или стомашно-чревни проблеми. Понякога можем да видим ефектите външно под формата на промени по кожата.

Един такъв симптом може да бъде петнист обрив по страните на тялото и по корема. Понякога за проблеми с панкреаса може да свидетелства еритема мигранс - червеникаво кръгче, което с времето увеличава размера си, най-често следствие от лаймска болест. В екстремни случаи, особено при рак, болният панкреас може да причини образуване на лишеи и некроза на подкожната тъкан.

Как да почистим панкреаса?

За разлика от черния дроб, панкреасът не се възстановява сам, а ако го прави, то е само в малка степен. Затова трябва да му се помогне в този процес, като се започне с детоксикация.
Първата стъпка към ефективното прочистване е да спрете да правите това, което е най-вредно за черния дроб. Алкохолът винаги се споменава на първо място в този случай. Той трябва да се избягва напълно. Това е така, защото всяко количество етанол има лош ефект върху функционирането на органа. 

Врагове на панкреаса също са: цигарите, тежките, пържени храни, мазните сосове, сладките, особено тортите със сметана

Пиенето на зелен чай се препоръчва на всички, които желаят да прочистят панкреаса си. Едно от условията е чаят да не е прекалено силен, защото в противен случай може да натовари допълнително храносмилателната система.

Лекар: Не яжте сиренето така, вредно е за панкреаса

Диета за панкреаса

Правилната диета може ефективно да възстанови правилното състояние на панкреаса. Преди всичко трябва да се откажем от трудносмилаемите, пържени ястия. Струва си също така да се откажем от печенето с мазнина, бутер тестото, студените меса, сметаната или майонезата.

Популярните напоследък продукти от карантия също могат да имат вредно въздействие върху панкреаса. Животинските сърца, бъбреци или стомаси имат много холестерол и наситени мастни киселини в себе си. 
Нежелателни са и едрозърнестите зърнени храни, лукът, зелето и бобът.

Какво трябва да ядете вместо това? Преди всичко храни с ниско съдържание на мазнини - нетлъсти меса или извара - и много зеленчуци. Особено полезно е да се консумират спанак, варени моркови или задушени домати. Дори след остър панкреатит лекарите препоръчват да се ядат картофи под формата на пюре или юфка.   

Как да лекуваме панкреаса с домашни средства? Билки за панкреаса

Билковите смеси и настойки, които лесно можем да направим у дома, могат да дойдат на помощ на уморения панкреас. 
Една такава лечебна отвара е настойка от градински чай и розмарин. Сварете стрък розмарин и няколко листа градински чай във вода и добавете малко пчелен мед. Напитката трябва да се пие вечер след вечеря, тъй като има леко релаксиращо действие.

Друга добре позната рецепта е настойка от сладник. Нейното приготвяне е още по-просто. Тя представлява просто заливане на корена от сладник с вряла вода и изчакване за няколко минути. Настойката се пие ежедневно в продължение на около 10 дни, за да се постигне най-добър ефект. Към напитката може да се добави и една чаена лъжичка живовляк.

Магарешкият бодил, който обикновено се използва за лечение на черния дроб, ще помогне и при заболявания на панкреаса. Както и при сладкия корен, семената трябва да се залеят с вряла вода и да се оставят да се запарят. Може да се пие след всяко хранене.

Панкреас - как да го регенерираме и колко време е необходимо за регенерирането му?

Понякога възстановяването на панкреаса след остро възпаление изисква подходящи мерки. Ако причината за състоянието е била алкохолът, е необходимо пълно въздържание. Алкохолът допринася за около половината от случаите на остър панкреатит и до 80% от случаите на хроничен панкреатит. По време на регенерацията на органа той не трябва да се приема под никаква форма и трябва да се откаже дори от най-малкото количество.

Регенерацията на панкреаса след възпаление обикновено се разделя на три етапа и продължава до няколко седмици. Първата част, по време на която се спазва строга диета, трае от четири до шест седмици. През това време трябва да се избягват пържените ястия и продуктите, съдържащи много мазнини. Препоръчва се да се ядат много малки порции храна, пет до дори седем на ден.  

След около месец може да започне вторият етап, при който постепенно се въвежда по-малко строга диета. Продължителността на тази част от лечението се определя от лекаря, който може да ви позволи да преминете и към последния, трети етап, при който се връщате към нормалното хранене с постоянната препоръка да избягвате тежки, мазни храни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com