Бяло или червено зеле - кое е по-полезно

14920
Бяло или червено зеле - кое е по-полезно
Снимка: iStock/Guliver

По отношение на универсалността си зелето може да се конкурира с картофите, които се съчетават добре с почти всяко ястие. Има много вкусни приложения за този здравословен зеленчук – той може да се маринова, да се задуши или да се използва за приготвяне на сарми. Но замисляли ли сте се кое зеле е по-здравословно – обикновеното или червеното?

Червено или бяло зеле

Тези две разновидност на популярния зеленчук съдържат диетични фибри, които осигуряват постоянно добро храносмилане и поддържат здравето на червата.

Но ако страдате от подуване и газове, тогава гответе зеленчука без тлъсто месо. По-добре е да добавите към него други зеленчуци и подправки, което има благоприятен ефект върху храносмилателната система.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат зеле и домати

Оказва се, че има малка разлика в ползите на двата зеленчука.

Лилавата разновидност се отличава с по-високо съдържание на антиоксиданти. Изследванията показват, че нивата им са почти пет пъти по-високи, отколкото в най-популярната разновидност на зеленчука, според изданието The Health Site. Лилавите сортове съдържат антоцианини, цели 209 мг на 100 гр. Тези полифеноли намаляват възпалението и защитават сърцето.

Лилавият зеленчук съдържа повече витамини А и С. Той съдържа и 10 пъти повече витамин А. Само 100 гр от този зеленчук осигуряват 20% от дневната нужда от този витамин. Витамин А е от съществено значение за запазване остротата на зрението, младостта на кожа и укрепване на имунната система.

Също така червената разновидност на зеленчука съдържа повече витамини от група В , с изключение на фолиева киселина, която е по-високи количества в белите зелките.

И белите, и червените сортове са богати на минерали. Но във втория вид тези полезни вещества са в по-високи количества. Лилавите сортове имат повече желязо, магнезий и калий . Калият поддържа стабилно кръвно налягане, което е важно за хората с хипертония. В 100 грама от лилавия зеленчук се съдържат цели 80 мг повече от този минерал, отколкото в белите зелки.

Традиционната медицина препоръчва зелев сок за лечение на безсъние, главоболие, жълтеница и заболявания на далака. Пресният, както и ферентиралият зеленчук се използва за повишаване на апетита, усилване на секреторната дейност на стомашните жлези, регулиране на чревната дейност, профилактика на скорбут и хронична диспепсия, като диуретично и леко слабително средство. Втората разновидност се препоръчва при диабет , чернодробни заболявания, холангиохепатит. Зелевата саламура подобрява храносмилането, насърчава отделянето на жлъчка и има леко слабително действие при хемороиди . Сокът от и отвара от него с мед се използват при ларингит, бронхит и други възпалителни процеси на дихателните пътища.

Още: Тайната съставка, с която задушеното зеле се топи в устата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com