Бременността може да потисне разсеяна склероза

2897
Бременността може да потисне разсеяна склероза
Снимка: iStock/Guliver

Руски учени установиха, че един от хормоните на бременността може да бъде използван за потискане на имунните клетки, предизвикващи разсеяната склероза и други автоимунни заболявания. Това се казва в статия, публикувана в списанието International Immunopharmacology.

„От една страна, човешкият хорион гонадотропин /ЧХГ/ целенасочено моделира именната система на майката по такъв начин, че тя не изпитва „агресивни чувства“ по отношение към антигените на ембриона, а от друга – ефективно се справя с инфекциозните агенти“, разказва Лариса Литвинова от Балтийския федерален университет „Кант“ в Калининград.

Морските продукти пазят от болести на мозъка

Специалистите прогнозират нарастване на броя на пациентите с Алцхаймер и други дегенеративни заболявания в близките десетилетия. Ученит...

Човекът, както и много други живи същества, е заплашен от редица тежки болести, причината за развитието на които са не микробите и вирусите, а нарушенията в работата на имунната система, принуждаващи нейните клетки да атакуват здравите тъкани на тялото. Към тези заболявания спадат разсеяната склероза, диабет тип 1, артрит и кожна туберкулоза.

Учените не могат да открият до момента причините за появата на подобни болести – има основания да се смята, че те могат да са последица от обикновени инфекции, или, че са резултат от нарушенията в работата на гените и мутации в тях. Например, неотдавна британските учени установиха, че разсеяната склероза най-често се развива при хора с необичайно активен ген Rab32.

Литвинова и нейните колеги са намерили възможното решение на този проблем, обръщайки внимание на най-добре известния и ярък пример на проява на „чуждо тяло“ в организма на човека, със съществуването на което имунната система е принудена да се смири – плодът в майчината утроба.

Както обясняват учените, генът на бъдещото дете наполовина се състои от „чужд генетичен материал“, наследен от бащата, който съдържа инструкции за събиране на протеинови молекули, непознати за имунните клетки на майката. Това трябва да ги кара да атакуват клетките на зародиша, но подобно нещо не се случва – плацентата изработва набор от хормони, които едновременно карат имунитета на майката да не атакува плода, като при това го защитават от инфекция.

В България няма регистър на заболелите от АЛС и изобщо от редки болести

Не може да се каже колко са болните от амиотрофична латерална склероза (АЛС). Това каза председателят на Асоциацията на редките болести...

По тази причина „хормоните на бременността“ отдавна интересуват биолозите, тъй като разкриването на механизма на тяхната работа може да помогне да се създаде лекарство срещу разсеяната склероза и други автоимунни заболявания, когато имунитетът започва да смята мозъчните клетки и останалите тъкани за „чужди“.

Водени от тази идея, руските биолози са проучили това, как различните хормони на бременността влияят на поведението на имунните клетки, вече запознати с реалните или „лъжливите“ патогени. Наблюдавайки тяхната реакция на хормоните, учените са се опитали да намерят веществото, което би „усмирило“ имунните клетки, но при това не потискайки напълно имунитета.

Експериментите са показали, че подобни свойства притежава ЧХГ – един от ключовите хормони на бременността, който плацентата започва да произвежда след прикрепянето на ембриона към стената на матката. Днес лекарите използват този хормон като главен индикатор на това, че жената ще стане майка и при създаването на лекарства за лекуваните на безплодие. Съответно, опитите на руските биолози демонстрират, че неговите аналози също могат да бъдат използвани и в борбата с автоимунните заболявания, за които към днешна дата не съществуват адекватни методи за лечения.

Източник: БГНЕС

Добрата физически форма помага за свежа памет

Добрата физическа форма може да се окаже ключът към съхранението на паметта и познавателните функции в по-късна възраст, предаде Ройтер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com