Цигарите увеличават риска от артрит

24401
Цигарите увеличават риска от артрит

Само няколко цигари на ден увеличават с повече от два пъти риска от развитие на ревматоиден артрит при жените, сочи ново изследване.

По време на проучването, извършено от учени от Стокхолм, били изследвани 34 101 жени на възраст между 54 и 89 години. Около 220 от тях страдали от артрит.

Цигарите "на черно" вървят както никога досега в ЕС

"Черният пазар" на цигари в Европейския съюз постави нов рекорд по обем на продажби, нараствайки с 11,1% през миналата година. През 2...

Жените, които пушат между две и седем цигари дневно са застрашени двойно повече от заболяване на ставите и артрит, отколкото тези, които никога не са запалвали цигара. Изненадващо е, че рискът остава двоен дори 15 години след прекратяване на вредния навик и пълното отказване на цигарите, уточнява БГНЕС.

Неприятната болка в ставите може да продължи от месец до няколко години, като в много случаи тя дори се изостря, движението става трудно и болезнено. Статистиката показва, че около 600 000 британци на възраст между 40 и 70 години страдат от това заболяване. То обаче може да се появи във всяка възраст. Не е известно сигурно лечение, като обикновено то включва противовъзпалителни болкоуспокояващи или стероиди в периодите, когато болката се засили.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com