Доказано: Този алкохол понижава кръвната захар

15206
Доказано: Този алкохол понижава кръвната захар
Снимка: iStock

Високите нива на кръвната захар и диагностицираният диабет тип 2 предполагат кардинална промяна в начина на живот. Една от тях е свързана с консумацията на алкохол.

Когато панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин или инсулинът, който произвежда, не може да се усвои правилно, това води до повишаване на нивата на кръвната захар.

Високата кръвна захар или хипергликемията може да бъде опасна, ако не се лекува. Възможно е тя да увреди части на тялото, включително краката, очите и кръвоносните съдове, излагайки човек на риск от сърдечен удар или инсулт.

Това са най-ранните симптоми, които издават, че алкохолът е увредил черния ви дроб

Единственият алкохол, който понижава кръвната захар

„Червеното вино понижава нивата на кръвната захар, като спира усвояването на глюкозата от червата. Това е установено от скорошно проучване. Учените изхождат от факта, че инхибиторите на α-амилаза и α-глюкозидаза, съдържащи се в някои растителни продукти, могат ефективно да се справят с хипергликемията поради разграждането на нишестето и усвояването на глюкозата в червата“, споделя ендокринологът д-р Антонина Гуреева, специално за MedikForum.

За да докажат това, учените са използвали четири вида червено и бяло вино, както и четири различни вида чай. След това пробите от напитките са били анализирани в лаборатория. Всички произволно избрани червени вина са показали значителна инхибиторна активност на α-глюкозидаза в сравнение с бялото вино. Инхибиторната активност на алфа-глюкозидазата на чая и виното корелира със съдържанието на фенол, антиоксидантната активност и фенолния профил на екстрактите.

 „В допълнение, тези екстракти са имали по-малка или никаква инхибиторна активност на алфа-амилазата, което показва способност за преодоляване на страничните ефекти на неразграденото нишесте. Това проучване има значение за лечението на хипергликемията и свързаната с нея дисфункция, дължаща се на окисляване и проблемите с неразграденото нишесте“, добавя лекарят.

Лекар: Това е единственият алкохол, който може да се пие в жегата

Контролът на диабет тип 2 чрез консумация на храни и продукти на растителна основа може да бъде по-ефективна стратегия поради по-високата вероятност пациентите да се придържат към нея и липса на странични ефекти.

"Но в случая виното, както и останалият алкохол, може да се консумира в умерени количества. Хората с диабет трябва да бъдат особено внимателни с алкохола. Ако заболяването им вече е добре контролирано, умерени количества алкохол може да се консумират преди, по време или след хранене", допълва експертът.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не може да се използва за самолечение, както и да замести консултацията със специалист и назначената от него терапия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com