Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата

88672
Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата
Снимка: iStock

Кръвното налягане е един от най-важните индикатори за нашето здраве. При измерването му се отразяват горна и долна граница.

Когато сърцето се свие, то създава тласък за движение на кръвта. Тази фаза от работата на сърдечния мускул се нарича систола, а индикаторът, записан в този момент, се нарича горно или систолично налягане.

Долна граница на кръвното

Преди нова контракция сърцето се отпуска максимално, започва фазата на диастола и в този момент се записва минималното налягане. То показва степента на налягането върху съдовете в периода между сърдечните контракции - диастолно налягане или долна граница на кръвното.

Лекари: Тези червени напитки са най-добрите при високо кръвно

Индикаторът за диастолно налягане характеризира степента на устойчивост на кръвоносните съдове и тяхната пропускливост на кръвта, според изданието The Health Site. Здравето на съдовата система се определя от два основни фактора: еластичността на стените им и функционирането на бъбреците. Човешкото тяло съдържа голямо количество течност, без нейната циркулация метаболизмът е невъзможен, а кръвта играе решаваща роля в този процес. Течността преминава през бъбреците, които действат като вид филтър, регулират водно-солевия баланс и извеждат токсините от кръвта заедно с урината.

Стойностите на долната граница зависят от еластичността на кръвоносните съдове и техния тонус, обикновено нормата е 65-80 единици.

С повишаването на диастолното налягане обикновено се свързва с нарушение на отстраняването на течността от тялото, увеличаване на неговия обем и нарастващо натоварване на стените на кръвоносните съдове. Ако долната граница надвишава нормалните нива за дълго време, рискът от инфаркти и инсулти се увеличава. Ако при нея се наблюдава спад за дълго време, възникват проблеми с доставката на кислород към тъканите и органите. Поради това се появяват замаяност и припадък, особено по време на физическа активност.

Причините за ниско диастолично налягане могат да бъдат кървене, продължителен глад и дехидратация, алергии с анафилактичен шок. Индикаторът намалява с недостатъчно производство на хормона ренин, който регулира съдовия тонус. Спадът се наблюдава поради стрес, умора и туберкулоза.

Увеличаването на долната граница може да бъде свързано с:

  • Стесняване на лумена в бъбречните артерии, техния повишен тонус;
  • Бъбречни заболявания;
  • Значително наднормено тегло;
  • Миокардна дисфункция;
  • Захарен диабет;
  • Промени в концентрацията на хормони в кръвта.

Когато диастоличното налягане се отклонява от нормата, човек усеща загуба на сила, студени тръпки в долните крайници и сънливост. Появява се мъчително главоболие, потенето се увеличава, концентрацията намалява и паметта се влошава. Възможен дискомфорт в областта на сърцето, аритмия. Ето защо е важно редовно да измервате кръвното си налягане, така че ако има отклонения, веднага да се консултирате с лекар.

Спад в долната граница на кръвното се наблюдава, когато има нарушение на съдовия тонус, кръвния поток в мозъка и вътрешните органи. Намаляването на показателя се дължи на бъбречни заболявания и вродени нарушения на ендокринните жлези. В такива случаи се появява мускулна слабост и треска, болки в корема, понякога повръщане и спазми.

Кардиолог: При скок в кръвното яжте тези плодове

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com