Домашни методи, с които ще свалите високата температура

7880
Домашни методи, с които ще свалите високата температура
Снимка: iStock/Guliver

Домашните средства за намаляване на температурата са ефективни и доказани, но не трябва да се използват веднага при всяко повишаване на температурата, за да не се наруши имунната система. При възрастните се счита за повишена температурата над 38 градуса и само тогава тя трябва да се понижава.

Домашни средства за намаляване на температурата - билки

Един от ефективните и вкусни домашно приготвени начини за намаляване на температурата е използването на билкови препарати. Те имат не само антипиретичен ефект, но и укрепват, дезинфекцират и отхрачват, благодарение на което ще помогнат за борба със симптомите, свързани с температурата.

Можете да използвате настойки от билки като:

- липов цвят

- ливадно цвете

- черен люляк

- малинови листа и плодове

За да приготвите запарката, една супена лъжица билки я залейте с чаша вряла вода. След около 10 минути запарката трябва да се прецеди и да се изпие още гореща. Най-добре е да направите това преди лягане. Ако се потите много след изпиване на запарката, не забравяйте да смените пижамата си.

Мляко с мед и чесън

Как да свалим температурата без хапчета

При настинка и грип един от най-често срещани симптоми е високата температура. Макар че може да се появи и самостоятелна поради някаква...

Изпиването на чаша горещо мляко със супена лъжица мед и намачкана скилидка чесън също ще помогне за намаляване на температурата. Такава напитка значително ще затопли и понижи телесната температура, тъй като чесънът и медът имат антибактериални свойства и стимулират имунната система.

Чай с мед и лимон

Домашно лекарство срещу температура е също горещ чай с мед и лимонов или малинов сок. Достатъчно е да запарите черен чай както обикновено, а когато изстине, добавете към него две чаени лъжички мед и разбъркайте добре. Накрая трябва да си сложите резен лимон. Запомнете – не добавяйте мед във врящата вода, тъй като това ще направи чая мътен и медът ще загуби лечебните си свойства.

Вани

Треската ще бъде намалена и чрез къпане във вода с температура по-ниска с около 2 градуса С от телесната. Само не забравяйте да се потапяте във водата бавно, което ще предпази тялото от бърза реакция, която увеличава притока на кръв и по този начин ще има обратен ефект от очакваното – повишаване на температурата вместо понижаване.

7 билки, които помагат при висока температура

Почти всички хора през периода на заболяване са имали изключително неприятно състояние - повишаване на телесната температура. Треската ...

Компреси

Студените компреси на челото и шията също могат да бъдат полезни. Те могат да бъдат просто мокри кърпи или пакети с лед, но последните не трябва да се поставят директно върху кожата, а ледът трябва да бъде увит в кърпа. Компресите трябва да се сменят на всеки 15 минути, докато телесната температура спадне.

Сурови картофи или лук за челото

В естествената медицина за понижаване на температурата се използват и компреси от сурови картофи или лук върху челото. Трябва да се поставят за няколко минути.

Не забравяйте да потърсите лекар, ако имате температура над 39,5 градуса С или ако температурата продължава повече от три дни при 38,5 градуса С. Ако по-високата температура е придружена от силно главоболие, обрив, схванат врат, проблеми с дишането или други тревожни симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com