Едва 14% от американците са активни пушачи

3359
Едва 14% от американците са активни пушачи
Снимка: iStock/Guliver

Пушенето на цигари губи популярност в Съединените щати, чиито здравни власти съобщиха, че все още едва 14% от населението в момента пушат.

Според проучване за 2017 г. 34 млн. от пълнолетните в САЩ пушат. Този 14-процентов дял е с 1,5% по-нисък, отколкото е бил през 20016 г., казват от Центъра за контрол на болестите (СDС)

Контрабандата на цигари е намаляла с 5,8%

С 5,8% е намаляло потреблението на незаконни цигари през 2018 г. Това сочат резултатите от традиционното изследване на празни опаковки ...

Сегашният процент отбелязва спад от 67% спрямо 1965 г., годината, в която Националното здравно изследване (NHIS) започва да събира годишни данни за пушачите, се казва в доклада на CDC.

"Това ново ниско ниво на тютюнопушене сред американските възрастни е огромно постижение за общественото здраве", заяви директорът на CDC Робърт Редфийлд. Докладът на NHIS също така подчерта значително намаляване на броя на младите пушачи за цигари през 2017 г. в сравнение с година по-рано, предава БГНЕС.

Около 10% от американците на възраст 18-24 г. пушат цигари през 2017 г., в сравнение с 13% през 2016 г. Междувременно употребата на електронни цигари се увеличава бързо сред младите хора, а регулаторите в САЩ обмислят забрана на ароматизирания никотин, който се използва в апаратите за захранване с батерии.

Според CDC един от всеки петима възрастни в САЩ (47 милиона души) все още използва някаква форма на тютюнев продукт - цигари, пури, електронни цигари, наргилета или бездимен тютюн - процент, който е останал стабилен през последните години.

Димящата загриженост на властта

Не е истина какъв късмет сме извадили с толкова разсъдливи и справедливи управляващи. С мисъл за общественото здраве, а и за държавния ...

Пушенето на цигари все още е главната причина за предотвратими смъртни случаи и болести в Съединените щати, убивайки около 480 000 американци всяка година.

Около 16 милиона американци страдат от заболяване, свързано с тютюнопушенето. "Повече от половин век пушенето на цигари е водещата причина за смъртността от ракови заболявания в Съединените щати", заяви директорът на Националния институт по рака Норман Шарплес.

"Елиминирането на тютюнопушенето в Америка ще отстрани с течение на времето около една трета от всички смъртни случаи от рак".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com