Ендокринолог: Това е най-добрата билка за щитовидната жлеза

112879
Ендокринолог: Това е най-добрата билка за щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Йоден дефицит, стрес, хормонални промени – всичко това може да причини заболявания на щитовидната жлеза. Според статистиката жените страдат от такива заболявания много по-често, а тези, които са на прага на менопаузата или са в този етап от живота, са изложени на повишен риск. Това споделя руският ендокринолог и кандидат на медицинските науки Лариса Суботина. Експертът допълва, че навременната диагностика помага за решаване на проблемите с минимален дискомфорт. Лекарят припомня, че превенцията е много по-ефективна и по-безопасна.

Най-добрата билка за щитовидната жлеза

“Една билка е ефективно средство за профилактика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Бялата тинтява се използва активно за лечение на заболявания на коментираната жлеза и за профилактика, тъй като съдържа албинин. Това вещество има силно противовъзпалително действие. Освен това бялата тинтява съдържа йод, което е необходимо условие за здравето на жлезата”, казва ендокринологът.

5 симптома, които издават, че имате проблем с щитовидната жлеза

“Бялата тинтява е полза най-вече за жени над 45 години. Проучванията показват, че съдържа висока концентрация на вещества, които също намаляват нивото на хормоните на стреса. За да приготвите инфузията, вземете 100 грама натрошен корен от тинтява. Налейте един литър водка. Поставете на тъмно и топло място за 30 дни.

След това прецедете, изстискайте утайката и приемайте по 30 капки два пъти на ден преди хранене в продължение на един месец. Почивките между курсовете са най-малко две седмици”, казва д-р Суботина.

Симптомите, които издават дисфункция на щитовидната жлеза

Функцията на коментираната жлеза е пряко свързано със здравето на сърдечно-съдовата система, репродуктивната функция, скоростта на метаболизма и психо-емоционалното състояние на човек. Често причината за нарушаване на функционирането на тези системи е намалена или повишена активност на жлезата, която протича в латентна форма. Ето защо е важно първите признаци да се разпознаят навреме и да се започне лечението.

Един от симптомите е хронична умора.

“Ако въпреки достатъчното сън се чувствате депресирани, без енергия и не можете да се концентрирате, това може да е първият признак на заболяване. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които са отговорни за енергийния баланс на тялото и допринасят за производството на "хормона на щастието" - серотонин. При недостатъчна секреция на тези хормони всички процеси в тялото протичат по-малко активно, което също засяга умствената дейност.”, казва специалистът.

Същевременно при дисфункция в коментираната жлеза всички процеси в тялото протичат с ускорени темпове, така че мозъкът ви получава стимулиращи сигнали, които водят до повишена възбудимост и тревожност.

Излишъкът от хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, води до когнитивно увреждане. Трудно ви е да се концентрирате и трудно запомняте и мислите.

Намаленото либидо също е важен симптом, както и загубата на коса, а също и влошаването на състоянието на кожата.

Кои симптоми издават болна щитовидна жлеза?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение! Преди да започнете прием на билки и добавки се консултирайте с лекар за противопоказания и странични ефекти!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com