Ендокринолог: В тази риба има най-много йод

35591
Ендокринолог: В тази риба има най-много йод
Снимка: БГНЕС

Рибата е храна, която притежава куп полезни полезни свойства благодарение на богатия си състав. В него влизат различни витамини, полиненаситени мастни киселини и лесно смилаем протеин, включително и йод.

Руският ендокринолог д-р Арсений Русанов посочва видовете риби, които са най-богати на този елемент. Те включват минтай, треска, хек, лаврак, скумрия. По отношение на съдържанието на това хранително вещество най-лоши показатели имат риба тон и камбала.

Йод – защо е важен

Той е необходим най-вече за правилното протичане на метаболитните реакции в тялото ни. Благодарение на него те не се забавят. От това зависи нашето здраве, настроение и тегло.

Вместо сьомга - това е рибата, която е по-евтина и по-полезна от нея

При дефицита му се наблюдава влошаване на настроението,наднормено тегло (този елемент участва в създаването на хормона на щитовидната жлеза тироксин - намаляването на количеството му в организма често причинява наднормено тегло). Недостигът му е причината за появата на суха кожа (йодният дефицит, както и този на други необходими елементи и хормони, пречи на клетките да обновяват кожата, което се изразява в появата на големи кератинизирани зони, подлежащи на белене), чупливи нокти и коса. Но това са само външни признаци.

При недостига му се появявар проблеми със сърдечно-съдовата, репродуктивната и централната нервна система. Имунитетът значително намалява.

Ако йодният дефицит продължи достатъчно дълго, щитовидната жлеза, в отговор на този недостиг, ще започне да се увеличава по размер. Това състояние се нарича ендемична гуша. Може също да се развие хипотиреоидизъм, нарушение в производството на хормони от щитовидната жлеза.

Вроденият йоден дефицит може да доведе до неправилно развитие на костите и ставите, на всички органи и системи и най-вече до значителна умствена изостаналост.

„Заболяванията на щитовидната жлеза могат да се появят на абсолютно всяка възраст, включително и при деца“, казва ендокринологът Арсений Русанов. Според лекаря йодът не се синтезира в човешкото тяло сам и за предотвратяване на йоддефицитни заболявания е необходимо всеки ден да се яде необходимото количество йод. Неговите запаси трябва постоянно да идват отвън - с храна и вода.

риба

В случай на йоден дефицит, лекарите могат да предпишат това вещество в дозирана форма или хранителни добавки. Това ще ви позволи бързо да компенсирате дефицита, който след това може да бъде подкрепен с правилното хранене.

Ендокринологът препоръчва консумацият на риби поне два пъти седмично. Тази храна освен коментирания хранителен елемент съдържа почти всичко, което е полезно за тялото, мозъка, сърцето и ставите. Омега-3 мастните киселини подобряват паметта и вниманието, а в комбинация със селен, витамини D и група В подобряват работата на централната нервна система. В същото време калият, в комбинация с омега-3, регулира кръвното налягане и спомага за отпускането на гладката мускулна тъкан на кръвоносните съдове. В допълнение, полезните вещества, съдържащи се в коментираната храна, могат да спрат стареенето на клетките, да стимулират репродуктивната функция и да намалят нивата на холестерола.

Още: Тази евтина риба пречиства черния дроб и сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-честият признак на рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com