Естествените антибиотици, които ще ви държат далеч от лекарствата по време на грипната епидемия

6438
Естествените антибиотици, които ще ви държат далеч от лекарствата по време на грипната епидемия
Снимка: iStock/ Guliver

В момента сме в разгара на вирусите и гриповете и затова е важно имунната ни система да бъде достатъчно силна, за да ни защити и да успеем да останем здрави, или ако се разболеем, да бъде по-леко.

Както знаете, храната може да бъде както наш враг, така и най-добрият ни приятел. Доста храни са в състояние да доведат до влошаване на здравето по един или друг начин, но има и такива, които са известни като естествени антибиотици. Разбира се, те няма как да заменят лекарствата, предписани от лекар, но могат да бъдат включени в менюто, когато човек е болен и има нужда от допълнителни сили. Препоръчително е да се консумират и когато сме здрави, за да бъде организмът ни достатъчно здрав и да се справя с болестите, с които се сблъскваме.

Лекар: Какви са здравословните ползи от редовната консумация на сок от бъз

Храни, които могат да бъдат използвани като естествени антибиотици, са лимон, грейпфрут, лук, карамфил, анасон, риган, куркума, червени люти чушки, черен пипер, риган, мащерка, прополис и пчелен прашец.

Вижте кои са най-ефикасните природни антибиотици:

  1. Мед от манука – това определено е един от най-вкусните естествени антибиотици. Редовната му консумация помага за унищожаване на най-различни патогени и допринася за намаляване на възпалителните процеси в организма.
  2. Ехинацея – тази билка може да направи чудеса с имунната система. Може да я приемате като чай или хранителна добавка. Хората използват ехинацея от векове за лечение на най-различни инфекции и бактериални заболявания. Според специалистите ехинацеята е доста полезна в борбата с грипа и настинката, защото елиминира най-опасните форми на бактерии.
  3. Ферментирали храни – кисело зеле, кефир, качествен ябълков оцет са естествени антибиотици, които значително повишават имунната система. Кефирът действа срещу обичайните хранителни патогени като Ешерихия Коли, например, които могат да доведат до инфекции на горните дихателни пътища и проблеми със стомаха. Ферментиралите храни подпомагат полезните чревни бактерии като по този начин повишат имунната система.                                                                                                          
  4. Джинджифил – това е една от най-полезните подправки, облекчава кашлицата, болките в гърлото и пристъпите на гадене. Редовният прием на джинджифил подпомага детокса на организма и действа срещу различни бактерии, гъбички, вирусни инфекции, настинки и др. Също така според някои проучвания консумацията на джинджифил намалява възпалителните процеси, свързани с артрит, повишава метаболизма и елиминирането на излишните течности от тялото.                     

Как да се справим със слабия имунитет?

5.Чесън – това е един доста силен натурален антибиотик, който има антивирусни, противогъбични и антимикробни свойства. Чесънът може да ни отърве от лошите бактерии, благодарение на алицина, който се съдържа в него. Също така чесънът е с много високо съдържание на естествени антиоксиданти, които елиминират увреждането на свободните радикали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com