Фолиевата киселина – важни ползи и неясни рискове

23202
Фолиевата киселина – важни ползи и неясни рискове
Снимка: iStock

Фолиевата киселина, позната още под името Витамин В9, е един от най-важните за здравето водноразтворими витамини. Нейното значение е ключово за синтезирането на клетъчния генетичен материал, както и за множество процеси в човешкия организъм. Свикнали сме да чуваме, че този тип витамини са препоръчителни за бременните, защото са свързани с правилното изграждане на гръбначния стълб на бебето. Това безспорно е така, но всъщност фолиевата киселина носи ценни ползи за цялото ни здраве. Важно е обаче тя да се използва разумно, защото в определени случаи прекомерната й употреба крие и известни рискове.

Фолиева киселина и фолит

Преди да разгледаме подробно ползите и някои рискове от витамин 9 е добре да изясним какво точно представлява фолиевата киселина. Малко известен факт е, че фолиевата киселина на практика е синтетичен продукт на Витамин 9. Неговата естествена форма се нарича фолат - името му произлиза от латинската дума „folium“, означаваща „листо“. Както може да се предположи, той може да бъде открит в редица естествени храни, предимно тъмнозелените листни зеленчуци, семена, ядки, место.
Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9, която се приема чрез добавки. В последните години тя се прибавя и в някои хранителни продукти като зърнените закуски.

Ето и в кои хранителни продукти можем да открием естествените фолати:

телешки черен дроб, варен спанак, аспержи, брюкселско зеле, маруля, авокадо
броколи, синапено зеле, зелен грах, фасул, консервиран доматен сок, портокалов сок, печени фъстъци, пресен портокал и грейпфрут, папая, банан, твърдо сварено яйце, пъпеш

За разлика от фолатите или естествения витамин В9, фолиевата киселина, която човек приема, не се превръща изцяло в активната форма на полезния витамин. Най-често фолиевата киселина се преобразува в черния дроб, но този процес е по-бавен и донякъде неефективен при някои хора. Понякога това крие и известни рискове, които ще разгледаме по-внимателно.

Фолиевата киселина при бременност

Надали има бременна жена, която се интересува какви мерки трябва да предприеме за здравето на бъдещото си дете и която да не е наясно, че трябва да приема фолиева киселина. Защо тази добавка е така важна за бебето? Отговорът се крие в това, че тя спомага за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба. Тази част от тялото се формира в първите седмици от зачеването и от нея произлизат главният и гръбначният мозък. Недостатъчното количество от витамини създава риск от непълно затваряне на костния канал, което от своя страна може да доведе до сериозни усложнения в развитието на гръбначния стълб като спина бифида. Ето защо някои лекари препоръчват приемът на фолиева киселина да започне още преди евентуално забременяване и най-вече през първите 2-3 месеца от бременността. Смята се, че витаминът има и цялостно положително въздействие върху организма на бъдещата майка, защото намалява нивото на хормоните на стреса. Обичайната препоръчителна доза за повечето жени, които се опитват да забременеят и през първите 12 седмици от бременността, е 400 микрограма, приемани веднъж дневно. Дозата може да се увеличи, по преценка на лекар, ако жената е имала дете с увреждания на гръбначния стълб, както и ако тя самата, бащата или членове на семейството имат подобни проблеми.

Скритите ползи на фолиевата киселина

Освен популярните ползи при бременност, приемането на фолиева киселина спомага и за правилното фунциониране на други процеси в човешкия организъм.

Помага при депресия
Една такава не толкова известна нейна полза е свързана с положителния й ефект при депресивни състояния. Различни проучвания показват повишена честота на дефицит на фолиева киселина в организма на пациенти с депресия. Сред тях е изследване на група пациенти, страдащи от алкохолизъм, при които също е установена връзка между депресивни състояния и ниско съдържание на фолиева киселина в организма. Любопитен факт е, че населението на Хонконг и Тайван, което традиционно приема храни, богати на фолати, е по-малко засегнато от подобни психични проблеми.

Ревматоиден артрит
Оказва се, че фолиевата киселина може да помогне в лечението на пациенти, страдащи от ревматоиден артрит. Това автоимунно заболяване е свързано с прием на тежки медикаменти, които обаче могат да доведат до сериозни стомашно-чревни проблеми. Проучванията показват, че приемането на добавки с фолиева киселина може да намали тези странични ефекти с около 79%.

Аутизъм

Някои изследвания показват, че приемането на фолиева киселина преди и по време на ранна бременност може да намали риска бебето да има аутизъм. Резултатите от проучванията в тази насока все още обаче не са убедителни и ще са необходими повече изследвания, за да се определи потенциалната роля на фолиевата киселина за превенция на това разстройство.

Не е подходяща за всеки

Повечето хора могат да приемат фолиева киселина. За някои от тях обаче тя не е препоръчителна. Поради тази причина, за да сте сигурни, че тя няма да ви навреди, ви съветваме да съгласувате приема й с лекуващия й лекари, ако:

  • сте имали алергична реакция към фолиева киселина или друго лекарство в миналото
  • имате ниски нива на витамин В12 (анемия с дефицит на витамин В12) или пернициозна анемия
  • имате онкологично заболяване (освен ако нямате и фолиево-дефицитна анемия)
  • имате сериозни проблеми с бъбреците и сте на хемодиализа
  • имате стент в сърцето си
  • страдате от епилепсия, диабет тип 2, ревматоиден артрит, лупус, възпалително заболяване на червата (IBD), цьолиакия

Рискове

Приемът на  фолиева киселина крие и известни рискове, които могат да са опасни за вашето здраве.
-Дефицит на друг важен витамин
Високият прием на фолиева киселина може да прикрие дефицит на витамин В12, нужен, за да произвежда червени кръвни клетки и оптималното поддържане на сърцето, мозъка и нервната система. Ако не бъде установен, дефицитът на това хранително вещество може да намали способността на мозъка ви да функционира нормално и да доведе до трайно увреждане на нервите. Това увреждане обикновено е необратимо, което прави забавената диагноза на дефицит на витамин В12 особено тревожна.
- Инсулинова резистентност при бебето
Според други проучвания приемането на твърде много фолиева киселина от бременната може да увеличи риска от инсулиновата резистентност и да забави развитието на мозъка при децата. Ето защо е важно това да не се случва самоцелно, а след консултация със специалист, който да уточни конкретната доза от добавката.
- При лечение на рак
Притоворечиви и все още на ранен етап са информациите в медицинската литература за ролята на фолиевата киселина в сферата на онкологията. Според някои изследвания излагането на здрави клетки на адекватни нива на фолиева киселина може да ги предпази от раково заболяване. В същото време други проучвания сочат, че тя може да доведе до разрастване на онкологичния проблем при вече диагностицирани с рак хора. Едно такова изследване показва, че хората, диагностицирани преди това с рак на простатата или на дебелото черво, които са приемали повече от 1000 mcg фолиева киселина на ден, имат 1,7–6,4% по-висок риск от рецидив на заболяването. Тези данни обаче са на все още ранен етап и не може да се говори категорично за връзка между приема на фолиева киселина и евентуалната превенция или развитие на рак.

Във всеки случай, приемът на витамин В9, независимо дали говорим за неговата естествена форма или не, има редица положителни качества за човешкия организъм, когато се приема разумно и след консултация със специалист. Всеизвествен факт е, че всичко опира до дозата, така че за да не се създадем излишни притеснения, но и реални здравословни проблеми, употребата му, особено в синтетичната форма като фолиева киселина, е важно да става само след съвет с лекар.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com