Храни с високо съдържание на йод, които да добавите в хранителния си режим

19242
Храни с високо съдържание на йод, които да добавите в хранителния си режим
Снимка: iStock

Може да сте фокусирани върху неща като антиоксиданти и витамини, когато планирате какво да ядете. А това означава, че ключови хранителни вещества като йод често остават на заден план.

Още: Само една лъжичка ябълков оцет на ден, осигурява 5 ползи за организма

Йодът играе ключова роля за цялостното ви здраве и много от храните с високо съдържание на йод предлагат и много други ползи за здравето. Помислете за добавяне на по-голяма порция от тези храни с високо съдържание на йод.

Защо имате нужда от йод във вашата диета

Йодът се използва от щитовидната жлеза, за да произвежда хормони, които помагат за регулирането на метаболизма ви - и ако сте бременна, той помага за развитието на мозъка и костите на вашето бебе. FDA препоръчва да получавате 150 микрограма йод на ден за възрастни - въпреки че ще ви трябват 220 микрограма, ако сте бременна, или 290, ако кърмите. Тъй като тялото ви не може да произвежда собствен йод, ще трябва да си го набавяте изцяло чрез храната си.

Какво се случва, ако имате твърде много (или твърде малко) йод?

Има здравословни проблеми, които могат да бъдат свързани с яденето на твърде много или твърде малко йод - и всъщност някои от същите проблеми могат да бъдат причинени от залитането, в която и да е от двете крайности при приема на йод. Здравните институти препоръчват да поддържате приема на йод под 1100 микрограма на ден, за да избегнете развитието на един от тези медицински проблеми.

Гуша

Гуша е възпаление на щитовидната жлеза във врата, което може да окаже натиск върху гърлото и да причини затруднено дишане или преглъщане.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът - или недостатъчна активност на щитовидната жлеза - е друг често срещан проблем при липсата на йод и може да доведе до наддаване на тегло, чувствителност към студ и слабост или умора.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е обратното на хипотиреоидизма: това е свръхактивна щитовидна жлеза, която може да причини загуба на тегло и тремор.

Храни с високо съдържание на йод

Йодирана сол

Добре познатата стара готварска сол обикновено се подобрява с калиев йодид, за да се добави малко йод към нея. За щастие, не е необходимо да използвате много солницата, за да получите предимствата. Йодираната сол съдържа 45 микрограма йод в около 1/4 чаена лъжичка сол, така че ще ви трябва по-малко от една чаена лъжичка йодирана сол на ден, за да си набавите йод за целия ден.

Морски водорасли

Независимо дали сте фен на нори или уакаме, водораслите от всякакъв вид могат да ви помогнат с нивата на йод. Всъщност може да има твърде много добри неща. Келп Комбу (който често се използва в бульон от даши) е с изключително високо съдържание на йод – един лист от него може да съдържа близо 3000 микрограма. Нори, морските водорасли, използвани за суши, съдържа между 16 и 43 микрограма на лист. (Така че ще ви трябват малко над три рулца суши, за да покриете дневната си квота!)

Морска храна

Морските дарове са лесен начин да си набавите дневната доза йод, тъй като много видове риба и миди са богати на йод. (Благодарение на морската вода, тъй като много обитатели на океана абсорбират малко йод от околната среда и го предават на вас.)

Някои морски дарове с високо съдържание на йод включват треска (която може да съдържа между 63 и 99 микрограма йод), скариди (35 микрограма в 85 грама скариди) или стриди (85 грама съдържат 93 микрограма йод).

Млечни продукти

Всяка храна, която съдържа краве мляко, включително сирене, кисело мляко и сладолед, е много вероятно да бъде приличен източник на йод.

Млечните продукти получават своя йод по един от двата начина - чрез добавки, давани на кравите, за да помогнат за увеличаване на плодовитостта, или чрез йодни продукти, използвани за дезинфекция на оборудването за доене.

Прясното и киселото мляко са най-добрият избор за осигуряване на йод, тъй като чаша от всяко може да осигури повече от половината йод, необходим всеки ден. Междувременно сладоледът и сиренето осигуряват по-малко йод - съответно около 28 и 14 микрограма йод.

Телешки черен дроб

Ако предпочитате да си набавяте йод от месото, говеждият черен дроб е правилният начин. (Те също са отличен източник на много ключови витамини, фолиева киселина и желязо .) Порция от 85 грама черен дроб предлага 14 микрограма йод.

Още: Една лъжица на ден от тази смес, ще стимулира имунната ви система и ще пречисти организма

Яйца

Скромните яйца могат да бъдат лесен източник на йод и чудесен начин да започнете деня. Едно голямо яйце съдържа 31 микрограма йод - заедно с много други хранителни вещества .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com