Храните, които не трябва да ядете никога преди йога

11963
Храните, които не трябва да ядете никога преди йога
Снимка: iStock/Guliver

Правилното хранене е много важно, за да имате достатъчно енергия, когато полагате някакви усилия, в случая с йога това е от съществено значение. Характерът на това упражнение може да окаже голям натиск върху коремната област и да предизвика чувство на гадене или замаяност, ако преди това човек не се е хранил правилно.

По принцип яденето точно преди практикуването на йога не е препоръчително, особено ако включва мазни, тежки или газирани храни. Портокаловият сок или кафето също не се препоръчват непосредствено преди час, тъй като могат да причинят киселини. Нито пък газираните напитки, тъй като те биха могли да ви причинят газове.

10 прости правила за здравословен начин на живот

Мислите, че водите здравословен начин на живот? Освен че понякога се отклоняваме от пътя, повечето от нас си мислят, че вървим в прави...

Всеки знае, че пълноценната и балансирана диета е най-доброто допълнение при спортуване. Дори ако тази физическа активност е малко по-спокойна, какъвто е случаят с йога. 

Но първо запомнете, че ще ви бъде трудно да промените диетата си за една нощ, особено ако сте по-възрастен човек и от години ядете практически едно и също. Особено трудно ще ви бъде, ако в седмичния ви план за хранене има излишък от някои продукти, считани за „пристрастяващи“. Ето защо, ако искате да постигнете целта си и да бъдете постоянни, започнете постепенно да прилагате тази промяна постепенно.

Лошо кулинарно съчетание с йога практика

Въпреки че може да изглежда лъжа, ако злоупотребяваме с тези малко препоръчителни храни, може да не се възползваме от всичко добро, което йога ни предоставя. Например, препоръчително е да избягвате приема на ултрапреработени храни (не само за йога, но и за вашето здраве като цяло) и да не прекалявате със солта в дресинга на вашите ястия. Вместо това изберете подправки като черен пипер, кайен или джинджифил.

Медитация у дома

Можем ли да медитираме у дома, когато в забързаното ежедневие почти нямаме свободно време? Може ли да го правим, без да имаме учител? М...

Но най-важното е, че преди всичко фокусирате вниманието си върху познаването на храните, наречени раджашик и тамасик. Там е ключът. Нормално е да не ги познавате, затова обясняваме какви са те, техните ползи и противопоказания за организма на човек, на когото предстои да прави йога: 

Раджашик храни са тези, които, поради техния състав предизвикват по-голям физически или емоционален стрес. Също така не е задължително да ги премахнете напълно от списъка си за пазаруване, но би било добре, ако намалите максимално консумацията им. Такъв е случаят с всички продукти, които съдържат рафинирани брашна, шоколад, чай, кафе или сладки напитки.

От своя страна, така наречените тамасични храни са тези, които могат да причинят лека умора на тялото, така че е логично да не ги консумирате преди вашия час по йога, особено в по-топли или влажни дни.

По същия начин, по който не е много препоръчително да приемате тези храни преди да правите йога, не е препоръчително да превишавате количеството на други видове храни. По-добре е да не се чувствате тежки, за да можете да се движите и да правите тези движения с лекота и желание.

И като крайна кулминация, вместо десерт или торта, пригответе нещо плодово, което да стимулира кръвообращението и да служи като балсам за благополучие на тялото ви. 

Кое е добре да изберете за отслабване и гъвкавост - йога или зумба?

Йога и зумба са еднакво популярни и полезни за нашето здраве. Те са добри за отслабване, поддържане на изправена стойка и добро здраве....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com