Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

69831
Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие
Снимка: iStock

Ябълковият оцет често се използва в кухнята. Но още в древни времена хората са били добре запознати с неговите лечебни свойства. Още в древни времена хората активно са използвали ябълков оцет за лечение на различни заболявания. Например римляните са използвали течността за предотвратяване на инфекции, а в Древна Месопотамия жителите са лекували ухапвания от змии и храносмилателни проблеми с продукта. Днес интересът към ябълковия оцет отново нараства. По-специално, благодарение на работата на учения Дж. Дарвис, който посвети цяла книга на неговите полезни свойства.

Ябълков оцет: ползи и вреди

Този продукт съдържа ябълчена киселина, която помага за облекчаване на много храносмилателни проблеми, като киселини (киселинен рефлукс) или запек. Учените също потвърдиха , че ябълковият оцет има противогъбични, антивирусни и антибактериални ефекти. Само 1 супена лъжица от продукта в чаша вода ще ви помогне да се спасите от хранително отравяне, съобщава изданието The Health Site.

Стара рецепта за ябълков оцет - ето как са го правили в миналото

Също така продуктът съдържа магнезий, който успокоява нервната система и осигурява здрав сън. Ябълковият оцет съдържа високо ниво на пектин, който помага за регулиране на кръвното налягане и понижаване на нивата на холестерола. Изпиването на чаша вода с ябълков оцет сутрин ще предпази артериите ви и ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, допълва изданието.

Ябълковият оцет съдържа не само калций, но и специално вещество, което помага на тялото ни да извлича калций от други храни, които консумираме през целия ден. Това подобрява състоянието на костите и зъбите.

Ябълковият оцет съдържа големи количества антиоксиданти. Консумацията му може дори да намали болката в раменните стави, врата и гърба. Киселата напитка помага да се чувстваме сити по-дълго.

Как да пиете ябълков оцет, за да прочистите тялото си и да подобрите благосъстоянието си?

Ако искате да извлечете всички предимства на ябълковия оцет, най-добре е да започнете с малка доза. За контролиране на теглото експертите се консумират не повече от 2 с. л. - една преди обяд и една преди вечеря.

За контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола са достатъчни 1,5 с.л. лъжици веднъж на ден след хранене.

За да помогнете на тялото си да се пребори с киселините, пийте 1-2 чаени лъжички ябълков оцет, разреден в чаша вода след хранене.

За подобряване на имунитета сутрин се пие чаша вода с 2 чаени лъжички оцет. Тази напитка също така стимулира чревната функция.

За да намалите нивата на кръвната захар и да избегнете спазми по време на сън, можете да пиете чаша вода с 1-2 чаени лъжички ябълков оцет през нощта.

Ябълков оцет: противопоказания и вреда

Въпреки всички предимства, идеята да се пие ябълков оцет сутрин или през целия ден има своите недостатъци. По-специално, по-добре е да не се пие такъв разтвор в концентрирана форма, тъй като съдържа киселини, които дразнят хранопровода. След консумацията на продукта, не забравяйте да изплакнете устата си, за да предпазите зъбите си.

Ябълковият оцет може да причини гадене и стомашно разстройство при някои хора. Ако получите тези симптоми, незабавно спрете употребата и се консултирайте с лекар.

1 лъжица ябълков оцет на гладно - ще сте слаби и в добро здраве

Важно: Статията е с информативна цел! Тя не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com