Ядете често банани за закуска? Вижте как влияе това на тялото

31947
Ядете често банани за закуска? Вижте как влияе това на тялото
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са изключително здравословни, но също толкова вкусни! Като начало е добре да знаете, че бананите съдържат много важни хранителни вещества и са сред най-популярните плодове в света.

Бананите съдържат витамини А, В6, С и Е, а освен това съдържат минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и селен. Нуждаем се от калций и магнезий, за да имаме здрави кости и да не страдаме от безсъние. Проучванията показват, че селенът е свързан с превенция на рак и проблеми с щитовидната жлеза. Калият е от съществено значение за функционирането на човешките и растителните и животинските клетки.

Може би най-много ще ви заинтересува информацията, че в един банан има само около 100 калории, малко протеин и няма мазнини. Ето какво означава за вашето здраве, ако ядете по един банан всеки ден, както съобщава Ordinacija.hr.

Съдържат хранителни вещества, които контролират кръвната захар

Богати на пектин, те могат да контролират кръвната захар след хранене и да намалят чувството на глад. Освен това стойността на гликемичен индекс е около 30 за зелените банани и около 60 за узрелите, което означава, че няма да предизвикат скок на кръвната захар след консумацията им. Това не важи за хората с диабет, които не трябва да ядат много узрели банани, а ако го правят, трябва да следят състоянието си.

Фибрите, които се намират в бананите, със сигурност ще подобрят храносмилането.

Те помагат при загуба на тегло

Ако имате някое от тези заболявания - яжте често мандарини

Сезонът на мандарините започна, така че лекари и ценители съветват да консумирате този вкусен плод всеки ден. На първо място, защото е ...

Никое проучване досега не е потвърдило, че бананите повлияват на загубата на тегло, но тъй като те имат няколко съставки, които със сигурност могат да помогнат, те все пак се причисляват и към това. Като се има предвид, че бананът има малко калории и ще ви остави сити за дълго време, лесно е да се предположи, че те не е храна за угояване.

Фибрите, които също съдържа, са свързани със загуба на тегло в няколко проучвания. Бананите, които все още не са напълно узрели, съдържат също нишесте, което ще ви гарантира липса на огладняване.

Те поддържат сърцето здраво

Известно е, че бананите съдържат калий, но знаете ли, че те могат да повлияят на здравето на сърцето? Важно е да знаете, че могат и че консумацията на един банан на ден ще защити здравето на сърцето ви.

Повечето хора не получават достатъчно калий в тялото, което може да има пряко влияние върху кръвното налягане и върху различни части на сърдечно-съдовата система. Проучванията дори показват, че диета, богата на калий, може да намали риска от сърдечни заболявания с цели 27 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com