Кафе при камъни в бъбреците - може ли да се пие

12397
Кафе при камъни в бъбреците - може ли да се пие
Снимка: iStock

Кафето е напитката на всички времена и народи - то е на първо място по консумация в света. Но въпреки че е част от ежедневието на много хора, консумацията му трябва да се избягва при риск от уролитиаза.

Според проучване на водещи уролози от Университета на Британска Колумбия (Канада), в което са участвали напълно здрави любители на напитката, консумацията на повече от две чаши на ден от нея значително повишава нивото на магнезий, калций и цитрати в урината.

Тоест всички микроелементи, които допринасят за образуването на камъни в бъбреците, са точно там. Следователно заключението е разочароващо за почитателите на кофеиновата напитка, тъй като те автоматично попадат в рисковата група за развитие на уролитиаза.

Кафе и камъни в бъбреците

За съжаление, самият човек често е разрушител на собственото си здраве - недохранването, употребата на оскъдни количества течност причинява прекомерно образуване на соли на пикочна, фосфорна и оксалова киселина в тялото. В случая заради липсата на вода просто няма какво да "отмие" вредните киселини. Заради недостатъчното пиене на вода точно тези три компонента, оставащи в бъбреците, образуват камъни. Но как точно кофеиновата напитка допринася за това.

Лекар: В жегата винаги слагайте това в кафето, за да не вреди на кръвното

Първа позиция е, че тя отдавна е идентифицирана от експертите като диуретик с лек диуретичен ефект. В случая дори при най-активното отстраняване на течността от тялото, то не е в състояние да изхвърли вредните вещества от бъбреците. 

Втора позиция е, че кофеинът "убива" полезните ефекти на солите на лимонената киселина, която също присъства в урината и е една от основните пречки при образуването на камъни.

Трета позиция е, че диуретичният ефект на тази напитка се изразява по съвсем различен начин от същия ефект на лечебните билки. Билковите отвари, препоръчани при уролитиаза, отстраняват течността нежно, внимателно, а кофеиновата напитка може да причини остър "удар" на бъбреците и дехидратация на тялото.

Какво да направите, ако заплахата от уролитна диатеза надвисва над човек, но той упорито продължава да консумира кофеиновата напитка, защото просто не може да се събуди без него?

 

Един от най-ефективните начини да се ободрите сутрин е да пиете студена вода. За страдащите от уролитиаза този метод е много подходящ. А също - купа овесена каша, сочна ябълка, или портокалов сок е добър вариант. Между другото, киселите храни, които съдържат витамин С в изобилие, лесно "разбиват" камъните в бъбречната тъкан.

Консумирайки няколко от тези продукти (по-добре - всички), лесно можете да се сбогувате с навика да се ободрявате в началото на деня с кофеиновата напитка.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете кафе в жегите

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com