Как да спрем хремата в домашни условия

55679
Как да спрем хремата в домашни условия
Снимка: iStock/Guliver

Хремата е един от най-досадните симптоми. Тя може да възникне в резултат на много причини – обикновена настинка, алергична реакция, сух въздух, синузит, тютюнев дим и други. Хубавото при нея е, че не е нужно да прибързате с приемането на медикаменти, за да намерите облекчение. Съществуват и редица естествени средства, които могат да помогнат да се справите с това неприятно състояние в домашни условия.

Пийте много течности

Първото правило при хрема е да останете добре хидратирани, като приемате достатъчно течности. Това е необходимо, за да може произвеждащата се слуз да се втечни и да бъде изхвърлена по-лесно. В противен случай тя ще се превърне в гъст и лепкав секрет, който ще доведе до запушване на носа.

Избягвайте напитки, които дехидратират (кафе, алкохол).

Пригответе си гореща напитка

Горещите напитки могат да бъдат много по-полезни от студените. Това е така, защото топлината и парата помагат за отпушването на носа. Проучване, публикувано в списанието Rhinology през 2009 г., установява, че участниците, които са консумирали топла напитка, по време на настинка или грип, са изпитали по-бързо и продължително облекчение на симптомите: хрема, кашлица, кихане, болки в гърлото, умора. Проучването отбелязва, че ефектът може да е главно психологически, но също така идентифицира физическа реакция.

Затова при хрема е желателно да си приготвите чаша горещ билков чай с мед и лимон или чайове, които имат противовъзпалителни свойства като мента, лайка, джинджифил и други.

Правете парни инхалации

Доказано е, че вдишването на гореща пара помага за лечението на хрема. Проучване от 2015 г. доказа, че използването на инхалация е доста ефективно. То намалява времето за възстановяване с около една седмица в сравнение с това да не се прилагат инхалации.

Ето как лесно да направите парна инхалация:

1. Загрейте чиста вода в съд с широк отвор (тенджера). Необходимо е да се образува пара, но не оставяйте водата да заври.

2. Поставете лицето си над парата за 10-15 минути, като покриете главата си с хавлия. Правете дълбоки вдишвания през носа и почивки, ако парата е прекалено гореща.

3. Издухайте носа си след инхалацията, за да се освободи от секретите.

Ако желаете, добавете няколко капки деконгестантни (отбъбващи лигавицата) етерични масла към водата - евкалипт , мента, бор, розмарин, градински чай, мента, чаено дърво и мащерка са чудесни възможности. Съединенията в тези растения (ментол и тимол) се намират в много деконгестанти, отпускани без рецепта.

Ако нямате тези етерични масла, използвайте вместо това същите билки в изсушена форма. Направете пара на лицето си в билков чай и вдишайте изпаренията - ще получите същите ползи.

10 продукта, които могат да заменят лекарствата

Д-р Франциска Рубин посочи продуктите, които могат да заменят лекарствата и да ни помогнат да подобрим здравето си, съобщи РИА Новости....

Вземете горещ душ

Друг бърз начин да се почувствате добре е да вземете горещ душ. Топлината и парата ще помогнат за по-бързото освобождаване от натрупалия се гъст секрет в носа и ще облекчат състоянието.

Промийте с чайниче за нос нети пот

Нети пот е устройство, което прилича на малък чайник. Хората го използват за промиване на носа и синусите.

За да го използвате е необходимо да напълните съда с физиологичен или соленоводен разтвор, да се наведете над мивката, да наклоните главата си настрани и да излее течността от чайничето в едната ноздра.

Учени откриха каква диета ни защитава от грип

Американски учени откриха, че диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини помага да се преодолее грипния вирус. Резулт...

Ако процедурата се извърши правилно, разтвора ще се отдели от другата. След това напълнете отново съда и да повторете процеса и през другата ноздра.

Проучване направено през 2009 от Trusted Source в The Journal of Family Practice открива, че промивките с голямо количество течност, с ниско налягане, като това, постигнато с използване на нети пот, е по-ефективно от спрея за нос.

Кога да потърсите лекар?

Обикновено хремата не е спешен медицински случай. Тя обаче може да бъде симптом на остри или хронични състояния. Затова ако не започне да се подобрява след няколко дни е добре да посетите лекар за консултация, особено ако е придружена и с други грипоподобни симптоми.

Още полезна информация за този здравен проблем може да прочетете в problem.framar.bg - Хрема

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com