Как хората се превръщат в чудовища?

22503
Как хората се превръщат в чудовища?
Снимка: Pixabay

Около 20% от затворниците са психопати. До 40-годишна възраст те извършват средно четири престъпления с насилие. 80% в близките три години след освобождаването им извършват друго престъпление. Учените се опитват да разберат как техният мозък се различава от нормалния и какво превръща човек в сериен убиец. Тази интересна тема засяга РИА Новости.

Недостиг на сиво и бяло вещество

Експерт: Стремежът към съвършенство е едно от нещата, които правят човек красив

Стремежът към съвършенство е едно от нещата, които правят човек красив. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас доц. Руме...

Американският невролог Джеймс Фелън от десетилетия изследва мозъците на най-жестоките психопати и убийци с помощта на ЯМР. Той отбелязва, че за разлика от здравите хора, у психопатите е по-малко активна орбитофронталната кора – областта със сиво вещество непосредствено над очните дъна. Тя отговаря за навиците в живота, етиката, морала, вземането на решения, контрола над импулсивността и агресията.

Но това все още не прави от човека сериен убиец. Решаващият фактор е психичната травма, насилието, преживяно в детството, смята ученият.

Пример за това е самият той. Както Фелън признава в книгата „Психопат отвътре: Личното пътешествие на невролог в тъмната страна на мозъка“, в далечното минало на семейството му е имало убийци, затова той е изследвал себе си и роднините си. Оказало се, че мозъкът му е подобен на мозъка на серийните убийци, имало и генетична предразположеност към агресия. Детството на учения обаче е било щастливо, той не е бил подложен на насилие или психологически натиск.

По-ранни изследвания показват, че психопатите реагират слабо на фотографии, които обикновено предизвикват силни чувства. Има хипотеза, че при тях са недоразвити малките участъци в бялото вещество на мозъка, където се обработва информацията за емоциите. През 2001 г. това предположение е потвърдено с помощта на Кент Кил, професор в университета в Ню Мексико (САЩ).

Кил и неговите колеги са изследвали сканиране с ЯМР на 903 затворници-психопати. В статия, публикувана през март тази година, учените отбелязват не само намалена активност на частите на мозъка, отговорни за емоциите, но и слаби невронни връзки между участъци, контролиращи чувства като съпричастност, вина, страх, безпокойство. Характерни психопатични черти при тях са егоизма, безочливостта, безмилостността. Мозъкът на тези затворници, на които тези черти на характера са присъщи, често се отличава със структурни аномалии.

Психолог: Интернет ограбва детството на децата

Интернетът може да бъде опасен за здравето на децата ни и дори да се стигне до развиване на зависимост. Това каза за Радио „Фокус...

Етикет на сериен убиец

В човешката популация психопатите са не повече от 1%, но делът на насилниците-убийци сред тях е много по-висок. Освен това те са склонни да извършват престъпления многократно.

Сред сексуалните серийни убийци повечето са психопати. Те добре знаят какво правят, ясно възприемат реалността. Някои действат импулсивно, когато им се предостави възможност, други планират престъпления, следят жертвите си, крият следи. Обикновено те се представят за нормален член на обществото като понякога имат семейство, деца. Такъв пример е Андрей Чикатило, един от най-бруталните серийни убийци и най-изучаваният в света.

Серийните убийци често имат добри умствени способности, но са напълно лишени от емоционална връзка с хората. Често страдат от нарцистично разстройство на личността, перфектно манипулират от другите и се отличават със садистични наклонности. Убиват, защото им харесва, не изпитват вина и угризения.

Смята се, че мозъкът на серийните убийци е подложен на органични промени. Например, изследователи от Калифорнийския университет сравняват маниаците с епилептиците: при вторите увеличаването на невронната активност на мозъка води до припадък, а при психопатите - до убийство.

Как депресията погубва световната икономика?

Един от най-разпространените заболявания на планетата наравно сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания е депресията. По данни на С...

Създавайки математически невронен модел на мозъка на Чикатило, учените се опитали да обяснят „дяволската стълба“ - график на зависимостта на броя на убийствата от времето, от което става ясно, че активността на маниака се увеличава, а интервалът между престъпленията се съкращава.

Филип Часи от университета в Ливърпул Хоуп (Великобритания) предполага, че мозъка на серийните убийци е закодирана определена схема от действия в отговор на сексуални фантазии, предизвикваща силен емоционален изблик.

Известно е, че престъпниците знаят как да заблудят полиграф, потискайки външните признаци на възбуда: учестяване на пулса, кожна проводимост. Но те едва ли могат да контролират мозъчната активност, отбелязва Часи. Затова сканирането може да разкрие „невронен подпис“ на сериен убиец - едновременно възбудени мозъчни участъци с автобиографична памет, регулиращи сексуалното удоволствие, хищната агресия и емоционалния контрол.

Факторът Брейвик

Не всички психопати или жертви на насилие в детството си, стават серийни убийци. Така че има редица условия, които водят до трагични последици за индивида и обществото. Учени от Великобритания и Швеция смятат, че това могат да бъдат травми на главата, различни неврологични и психични разстройства - например, разстройство от аутистичния спектър.

10 неща, от които не бива да се срамувате

Истина е, че никой няма право да съди никого. Хората може да са запознати с историята на вашия живот, не могат да почувстват това, коет...

Връзката между аутизма и престъпните наклонности се изучава активно след масовото убийство, извършено от Андерс Брейвик през 2011 г., външно напълно нормален гражданин.

Някои психолози подозират признаци на синдром на Аспергер - разстройство на личността, при което, за разлика от аутизма, се съхранява интелекта.

Специалистите анализирали историите на 239 брутални убийци, попаднали на вниманието на закона след 1985 година. От тях 48 са серийни, а 58 са масови. Само 10% са имали разстройство от аутистичния спектър, а толкова са и с травмите на главата. Вероятно, казват авторите на проучването, тези фактори играят роля във формирането на престъпника, но само в комбинация със социални и биологични причини.

Изучаването на серийните убийци е в начален стадий, но фактите бързо се натрупват. Ясно е, че този феномен не може да бъде обяснен само с едно: психически разстройства, мозъчни травми, детско насилие или генетика, като например наличието на неактивна версия на гена на MAOA (гена на воина), което рязко повишава нивото на агресия при мъжете. Все още не е напълно ясно кое е причина и кое следствие - нарушенията в развитието на мозъка водят до асоциално поведение или, обратно, социалните, семейни фактори, влияят негативно на формирането на мозъчните отдели. Продължаващите изследвания ще помогнат да се идентифицират индивиди, предразположени да се превърнат в серийни убийци, и да се предотврати навреме това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно