X
 
 

Кои са рисковите фактори при деменцията?

4325 0
Кои са рисковите фактори при деменцията?
Снимка: iStock/Guliver
Световната здравна организация /СЗО/, представи вчера доклад с насоки за намаляване на риска от деменция, съобщи BBC. Сред тях са здравословно хранене, редовни физически упражнения и намаляване на употребата на тютюневи изделия.

Очаква се броят на хората, живеещи с деменция да експлодира от приблизително 50 милиона днес до 152 милиона през 2050 г., се казва в доклада на СЗО.

Възрастен мъж с деменция е изчезнал във Варна

Семейството на Тодор Стоянов, който е в неизвестност от тази сутрин, моли за съдействие за откриването му. Близките му са силно притесн...

"През следващите 30 години се очаква броят на хората с деменция да се утрои," се каза в изявление на генералният директор на СЗО Тедрос Гебресиус. Той подчерта, че "трябва да направим всичко възможно, за да намалим риска от деменция", предаде БГНЕС.

Агенцията на ООН заяви, че здравословният начин на живот би помогнал за намаляване на случаите на когнитивен упадък. Събраните научни доказателства, предшестващи изготвянето на насоките "потвърдиха, че това, което е добро за сърцето ни, също така е добро за нашия мозък."

Деменцията е причинена от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за извършване на ежедневни дейности. Около 5 до 8 процента от хората над 60-годишна възраст страдат от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Заболяването има тежки икономически последици за обществата като цяло, като разходите за грижи за хора с деменция се очаква да нараснат от около 818 милиарда долара през 2015 г. до 2 трилиона долара до средата на този век.

Свързаха антидепресантите с деменцията

Употребата дълго време на определени антидепресанти има връзка с деменцията, сочи мащабно британско проучване, което беше огласено днес...

Най-голямото увеличение на случаите на деменция през следващите три десетилетия ще се наблюдава в страни с ниски и средни доходи, където общият ръст на населението е най-висок, предупреди СЗО, предупреждавайки, че много системи за здравеопазване ще бъдат изправени пред значителни предизвикателства.

СЗО съобщи, че има редица рискови фактори за деменция, като например възраст и фамилна анамнеза. Но в доклада се подчертава, че "докато възрастта е най-силният известен рисков фактор за когнитивния упадък, деменцията не е естествена или неизбежна последица от стареенето".

Насоките за предпазване от заболяването сочат към избягване на начин на живот, които изглежда увеличава рисковете за менталното ни здраве, включително физическа неактивност, употреба на тютюн, нездравословно хранене и прекалена употреба на алкохол. Заболявания като хипертония, диабет, висок холестерол, затлъстяване и депресия също са свързани с повишен риск от развитие на деменция и Алцхаймер.

В насоките на СЗО се препоръчва възрастните да приемат балансирана храна в средиземноморски стил, да спрат да пушат, да избягват да пият прекалено много алкохол и да наблюдават теглото си. Медиците предполагат, че когнитивните упражнения могат да помогнат за стимулиране на мозъка и да предотвратят деменцията.

Деменцията е по-вероятна при хора с мозъчни травми

Хората, които страдат от мозъчни травми, са изложени на по-голям риск от деменция, сочи проучване, цитирано от БГНЕС. Анализ на 2,8 ми...

Активният социален живот също може да бъде от полза, както сочат проучвания, които показват, че социалното изключване може да постави възрастните хора в повишен риск от когнитивни увреждания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Най-страшното е да забравиш 1) Кой си и как се казваш; 2) Къде живееш; 3) Къде си си записал ПИН кода от банковата карта (защото не го помниш наизуст) и 4) В коя банка ти е сметката.