Каква е разликата между грип А и грип Б?

28538
Каква е разликата между грип А и грип Б?
Снимка: iStock/Guliver

В сезона на вирусите въпросите за грипните щамове, които ще ни разболяват тази зима, става все по-актуален. Пациентите, които са податливи, със слаба имунна система или често се сблъскват с вирусите неминуемо се чудят и как да различат кой точно щам или вирус ги е оставил у дома. Идентифицирането на вируса или грипа от самия пациент е трудно, а често и невъзможно, тъй като симптомите се покриват и са еднакви, което прави комбинирания тест за грип единствен начин да се открие причинителят. Разликата между грип А и грип Б например не може да бъде направена без изследване, камо ли пък от самите пациенти, тъй като клинично си приличат, протичат еднакво и със сходни симптоми, което прави откриването на верен отговор на въпроса "Грип А или грип Б ме разболя" невъзможно за пациента, без да се направят специфични изследвания.

Еднаквата клиника на грип А и грип Б означава ли, че между тях няма разлики? Разбира се, че не сочи това. Разликата между грип А и грип Б може да се търси както в това кои възрастови групи заболяват по-масово, така и в податливостта към заболяването и изградения общ имунитет в обществото, който служи като щит и спира разпространението на дадения грип.

Разликата между грип А и грип Б – вижте я

Още: Има недостиг на ваксини, сигнализират джипита

Всъщност, за да сме точни, редно е да говорим за разлики между двата грипа, а не за разликата между грип А и грип Б, тъй като тя не е една.

1. Възрастова група, засегната от грипа

Докато грип А засяга предимно най-възрастните хора и най-малките деца, то грип Б засяга хората в активна възраст, работещите и учащите се, той е този, който води до грипни ваканции, поразявайки учениците в голяма степен.

2. Възприемчивост

Още: Ангел Кунчев: Пикът на грипа ще е през януари

Тип А е по-познат на лекарите, повече са пациентите, които са се срещали с него, поради което има и по-голяма част от населението има някакъв имунитет и ще прекара този щам по-леко или няма да се разболее. Тип Б е по-нов, по-малко хора са боледували от него, което води до по-висока заболеваемост, породена от по-високата възприемчивост, като по този начин се наблюдават повече заболели, по-масово боледуване и по-големи грипни вълни.

3. Лечение

Лечението е симптоматично. Симптомите си приличат, но като че ли тези, които са породени от грип А по-лесно се подават на въздействие с медикаменти, предписани от лекар, докато тип Б е по-устойчив, по-нечувствителен към стандартното прилагано медикаментозно лечение, по-трудно се подава на него, което естествено, че го прави и по-неприятен. Няма приятен грип, но винаги е по-добре лекарствата да могат да облекчат симптомите лесно и бързо, а не да се наблюдава слаба чувствителност към лечението и симптоматиката да продължи дълго. Самите симптоми, клиниката, тежестта е еднаква и спрямо тях не може да се даде отговор кой точно е щамът. Самите медикаменти, използвани за лечение на грипа, са различни симптоматични лекарства и противогрипни, като е важно пациентът както да не си ги предписва сам или да реши да се лекува с бабини средства само, така и да не предприема самолечение с антибиотици, тъй като те не лекуват грип. Антибиотик може да бъде закупен само с електронна рецепта, предписан от лекар и то след като медицинското лице е установило, че има бактериално наслагване след вируса и има нужда от антибиотично лечение.

Прилики между тип А и тип Б

Още: Проучване: Грипът си помага с друг респираторен вирус, за да ни разболява по-тежко

Важно е не само каква е разликата между грип А и грип Б, но и по какво си приличат двата щама. Освен по симптомите и клиничното протичане, освен по лечението и правилата за него, двата щама си приличат и по това как да се предпазите от тях. Профилактиката е винаги по-добрия избор от лечението. Освен съществуващите ваксини, съобразени с очакваните щамове, елементарни мерки като повишена лична хигиена, често измиване на ръцете, избягване на места, където се струпват много хора и носене на лични предпазни средства в аптеки и болници, също се оказват добра мярка срещу разпространението на грипа. Не е без значение и имунната система. Собствените съпротивителни сили на организма в много случаи са решаващи дали даден пациент, срещнал се с грип и вируси, ще се зарази, ще има симптоми, както и дали ще се наблюдават усложнения.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com