Проучване: Грипът си помага с друг респираторен вирус, за да ни разболява по-тежко

4774
Проучване: Грипът си помага с друг респираторен вирус, за да ни разболява по-тежко
Снимка: iStock/Guliver

Два често срещани респираторни вируса могат да се слеят, за да образуват хибриден вирус, способен да компрометира човешката имунна система и да заразява белодробните клетки - британски учени за първи път наблюдават такова вирусно взаимодействие.

Изследователите смятат, че откритието им може да помогне да се обясни защо комбинираните инфекции могат да доведат до значително по-тежко заболяване при някои пациенти, включително трудна за лечение вирусна пневмония.

Доц. Ангел Кунчев: Вирусите започват да си отвоюват територия от COVID

„След почти пълното доминиране на COVID намаля общият имунитет срещу другите вируси. Сега те започват да си отвоюват територията....

Всяка година около 5 милиона души по света са хоспитализирани с грип А, докато респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е основната причина за остри инфекции на долните дихателни пътища при деца под петгодишна възраст и може да причини тежко заболяване при някои от децата и възрастните хора.

Въпреки че коинфекциите - когато човек е заразен едновременно с двата вируса - се смятат за сравнително често срещани, не беше ясно как реагират тези вируси, ако се окажат в една и съща клетка.

"Респираторните вируси съществуват като част от общност от много вируси, които са насочени към една и съща област на тялото, подобно на екологична ниша", заяви д-р Джоан Хейни от Центъра за изследване на вирусите към Университета в Глазгоу, която ръководи проучването.

ОЩЕ: "Доматен грип" плъзна в Индия. Какво общо имат доматите и от какво се опасяват учените?

За да изследват хибридния вирус, в лабораторни условия Хейни и колегите ѝ умишлено заразяват човешки белодробни клетки с двата вируса и установяват, че вместо да се конкурират помежду си, както е известно за някои други вируси, те се сливат, за да образуват обща инфекция с формата на палма. RSV образува ствола, а грипът - листата.

Проф. Ива Христова каза кои възрастови групи се разболяват от Грип А

Няма друг вид освен Грип А, като е възможно в края на грипната епидемия да се открият и други варианти на грипа. Грипът е малко по-тежъ...

"Такъв вид хибриден вирус не е бил описван досега. Става дума за вируси от две напълно различни семейства, които се комбинират заедно с геномите и външните протеини на двата вируса. Това е нов тип вирусен патоген. Грипът използва хибридните вирусни частици като троянски кон", казва професор Пабло Мурсия, който ръководи изследването, публикувано в Nature Microbiology.

Освен че помага на вирусите да избегнат имунната система, обединяването на силите им може да им позволи да получат достъп до по-широк кръг белодробни клетки. Докато грипът обикновено инфектира клетките на носа, гърлото и трахеята, RSV предпочита клетките на трахеята и белия дроб.

Научният екип доказва, че хибридните вируси могат да заразяват култивирани клетъчни слоеве, както и отделни дихателни клетки. Следващата стъпка е да се потвърди дали хибридните вируси могат да се образуват при пациенти с коинфекции и ако да, кои.

"Трябва да знаем дали това се случва само при грип и RSV, или обхваща и други комбинации от вируси", каза Мурсия. "Моето предположение е, че е така. Предполагам, че се разпростира и върху вируси с животински произход. Това е само началото на нещо, което според мен ще бъде дълго изследване, надявам се с много интересни открития", заяви ученият.

ОЩЕ: Случаите на COVID-19 и грип в Европа се увеличават, алармират от СЗО

Топ 8 на напитките, които помагат при грип

Нашата имунна система е постоянно активна. Но за да функционира правилно, тя се нуждае ежедневно от определена доза витамини и минерали...

Източник: The Guardian; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com