Какви са ползите от тиквата за здравето ни?

5162
Какви са ползите от тиквата за здравето ни?
Снимка: iStock/Guliver

Тиквата е един от най-здравословните сезонни плодове, които присъстват на нашата трапеза. В тази статия ще прочетете повече информация относно нейните удивителни свойства.

Подобрява зрението

  В една купа пюре от печена тиква се съдържат големи количества желязо, бета-каротин, както и два пъти повече от стандартната препоръчителна дневна доза на витамините А и Е. Другото име на витамин А е лутеин и той – заедно с бета-каротина - играе централна роля в изграждането на ретината. Медицински изследвания са установили, че редовния прием на чудотворния плод може значително да забави развитието на сериозни дегенеративни заболявания на очите като глаукома и пигментен ринит – състояния, чието влошаване  може да доведе до трайна загуба на зрението.

Полова и имунна система

  Тиквата е изключително богата на цинк, който е полезен както за общо укрепване на имунната ни система, така и за подобряване на половата потентност при мъжете. Желязото в съдържанието на плода укрепва кръвообращението, имунната система и се отразява благотворно при желязодефицитна анемия.

Предпазва от ракови заболявания

  Тиквата съдържа множество свободни радикали, които забавят процесите на клетъчно стареене и действат неблагоприятно на раковите туморни клетки, особено при фази на ремисия със разсейки на болната тъкан. 

Подобряване на съня

  Тиквата е богата и на триптофан – важна аминокиселина, която е от изключително значение за поддържане на биологичните цикли на сън и будуване. Той способства за секрецията на серотонин – невротрансмитер, известен като „хормона на щастието“. Серотонинът подобрява настроението, отпуска мускулите и помага да заспим спокойно. По тази причина редовната консумация на тиква подпомага по-честата поява на усещане за щастие и спокойствие през деня, което е изключително важно за психическата устойчивост на човека, особено в условията на днешното сложно общество.

Сърце и кръвообращение

  Тиквеното семе изобилства от фитоестрогени, които способстват за предотвратяване на хипертонията  (високото кръвно налягане). Веществата в състава й разграждат холестеролните плаки по кръвоносните съдове, които най-често повишават кръвното налягане в засегнатите съдове.

   Самият плод тиква е богат на фибри. Те способства за добрата перисталтика на червата. Според нови медицински проучвания обаче, тяхната роля за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания винаги е била подценявана. Едно изследване, проведено сред представителна извадка от 40 000 мъже, навежда изследователите на заключението, че една богата на фибри диета води до понижаване на риска от инфаркт с 40%.

Засища глада

  Поради голямото си съдържание на фибри, тиквата подтиква храносмилателната система да „повиши оборотите“ си, за да може да обработи специфичните целулозни влакна, от които се състоят фибрите. По този начин чувството за ситост се удължава във времето. Приемът на много фибри предотвратява честото огладняване и така можете да останете сити за по-дълъг период от време, без да чувствате вътрешния подтик да поглъщате излишни калории във вид на захарни изделия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com