Какви са ползите от тиквата за здравето ни?

11938
Какви са ползите от тиквата за здравето ни?
Снимка: iStock

Тиквата е донесена в Европа от Южна Америка и бързо заема важно място в готвенето и дори в медицината. В съвременния свят това е просто вкусен зеленчук, но първоначалното отношение към тиквата беше малко по -различно: счита се за суровина за производството на лекарствени продукти. Въз основа на това растение се приготвят мехлеми и се използват в народната медицина като лек за хелминти, както се препоръчват и за слабително действие. Нека да разберем защо този лечебен зеленчук е толкова полезен.

Тиквата е огромен склад на витамини и значителна част от тях се намират не само в пулпата, но и в семената и цветовете. Тиквата има 4-5 пъти повече каротини от морковите. Каротените в организма се превръщат във витамин А, който е полезен за зрението и също е мощен антиоксидант. Тиквата съдържа витамини С, Е, К и почти всички витамини от група В.

Семената съдържат много микроелементи, а по съдържание на цинк тиквените семки са сред трите лидера сред зеленчуците.

Състав и калорично съдържание на тиквата

- Калорично съдържание на 100 г - 22 ккал

- Протеин - 1 г

- Мазнини - 0,1 г

- Въглехидрати - 4,4 г

Поради ниското си съдържание на калории, тиквата се счита за идеален хранителен продукт, тъй като не съдържа нишесте, холестерол и транс -мазнини, малко захар. Обаче тиквата съдържа много фибри, полезни за храносмилането. Калоричното съдържание на 100 г пулп е само 22 ккал.

Тиквата има положителен ефект върху състоянието на мъжката репродуктивна система. Зеленчуковата каша от тиква съдържа висока концентрация на витамин Е-токоферол, който се превежда от гръцки като „донасяне на потомство“. Семената съдържат много цинк: 30 г отговарят на 70% от дневните нужди. Също така тиквените семки са рекордьори сред продуктите по съдържание на L-аргинин. Заедно те оказват забележим ефект върху цялото тяло: участват в синтеза на тестостерон, нормализират функцията на простатната жлеза, подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система и имат положителен ефект върху еректилната функция.

Тънката обвивка от тиквено семе съдържа аминокиселината кукурбитин, която има противоглистни свойства - това е било използвано в народната медицина. Например, отвара от нерафинирани семена се дава на деца и бременни жени поради почти пълното отсъствие на странични ефекти.

Маските от каша от семена, както и компреси от сок от тиквена каша се използват в козметологията за овлажняване и озаряване на кожата, намаляване на възпалението. Масленият екстракт ускорява заздравяването на епидермални наранявания.

Тиквата има слабително, противовъзпалително и жлъчегонно действие, така че малко количество е полезно за хора със задръствания и запек.

Високото съдържание на калий в пулпата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и укрепва стените на кръвоносните съдове, което е изключително полезно за хора, страдащи от атеросклероза и високо кръвно налягане.

Тиквата също така е много полезна и за хора с проблемно и нарушено зрение!

Според нас написаното до тук е напълно достатъчно, за да присъства тиквата шесто на вашата трапеца. Бъдете здрави!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com