Какви витамини трябва да приемат жените над 30, 40 и 50 години - съвет на лекар

6938
Какви витамини трябва да приемат жените над 30, 40 и 50 години - съвет на лекар
Снимка: iStock

Руският гинеколог и ендокринолог д-р Олга Васко споделя какви витамини и минерали са важни за жените от различни възрасти.

Витамини и минерали за жените над 30 години

За да избегнат ранната поява на бръчки, побеляване на косата и менопаузата, лекарят съветва всички жени, прекрачили 30-годишния праг, да ядат повече растителни храни, богати на фибри, да пият повече негазирана вода и да се откажат от прекалено солени и изключително сладки ястия и храни. Според д-р Васко е важно всяка жена да приема поне 25 грама фибри дневно. Това количество може да набави лесно от овесени ядки, зеленчуци и плодове.

4 витамина за бърз растеж на косата

Също така е важно да получавате дневните нужди всеки ден с храна или под формата на хранителни добавки:

  • Вит. B9 (фолиева киселина). Този микроелемент подобрява работата на мозъка, подмладява и увеличава шансовете за забременяване и раждане на здраво бебе. Вит. В9 е богат на зеленолистни зеленчуци, боб, фъстъци, аспержи, черен дроб, морски дарове, пресни плодове и сокове.
  • Желязо. Минералът е незаменим за образуването на червените кръвни клетки и осигуряването на кислород на най-важните органи и тъкани. Най-добрите източници на желязо са: телешки черен дроб и червени меса (говеждо, агнешко, пуешко и др.), спанак, броколи, киноа, елда, ябълки.
  • Вит. С. Има изразени антиоксидантни свойства, поради което е наречен витамин на младостта. Той също така укрепва имунната система, предпазвайки човека от болести. Жените, които го приемат заедно с желязо, като правило нямат проблеми с дефицита на тези вещества в кръвта. Можете да си набавите вит. С, като включите в диетата си зеле (особено полезно е киселото зеле), лимон, киви, портокали, чушки и домати.

Жени 40+

На тази възраст е особено важно да получавате следните хранителни вещества:

  • Калций и вит. D. Спомагат за укрепване на костите, подобряват функционирането на щитовидната жлеза, панкреаса и предотвратяват рисковете от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер. Можете да компенсирате недостига на ценни вещества, ако диетата ви е съсредоточена върху яйца, морска риба (сьомга, скумрия, сардини), млечни продукти, ядки и морски дарове, съветва лекарят.
  • Омега-3 и омега-6 мастни киселини. От тях пряко зависи правилното функциониране на щитовидната жлеза и бързият метаболизъм. За да избегнете проблеми с наднорменото тегло и настроението, трябва да ядете ядки, ленено семе, морска риба 2-3 пъти седмично и да подправяте салати с растителни масла - слънчогледово, царевично, зехтин, синапено.

Жени на 50 или повече години

Жените над 50 години имат повишена нужда от следните микроелементи:

  • Вит. К. С възрастта костите стават по-крехки и рискът от остеопороза се увеличава. Това заболяване може да се предотврати чрез често ядене на моркови, цвекло, бобови растения и зърнени каши.
  • Калций и вит. D. Колкото по-възрастна е дамата, толкова по-висока е нуждата от тези вещества. 
  • Магнезий. За стабилизиране на настроението, намаляване на тревожността и нормализиране на сърдечната честота е необходимо да се гарантира, че тялото получава дневната норма на магнезий. Съдържа се в големи количества в слънчогледовите семки, тиквените семки, ябълките, доматите, тиквичките, прасковите и бобовите растения.

Тези витамини водят до напълняване - внимавайте с тях
Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com