4 витамина за бърз растеж на косата

46080
4 витамина за бърз растеж на косата
Снимка: iStock

Силната и лъскава коса се счита за знак за здраве и красота. Но външната грижа никога не е достатъчна. Косата се нуждае от разнообразие от хранителни вещества, за да бъдат здрава и да расте добре. Руският дерматолог и трихолог д-р Марина Якубовская споделя от какви витамини се нуждае тялото ни, за да накара косата да расте по-бързо. Списъкът включва вит. А, С, Д и биотин.

Вит. А

Той е един от най-важните витамини за здрава кожа и коса. Основният източник на вит. А в организма са каротеноидите – растителни пигменти, които се превръщат във витамин А в черния дроб. Каротеноидите се намират в много плодове и зеленчуци, включително сладки картофи, тиква, моркови, спанак и зеле. Морковите съдържат не само бета-каротин, но и различни други хранителни вещества, включително витамини С, К и калий, както и фитонутриенти с антиоксидантни свойства.

Тези витамини водят до напълняване - внимавайте с тях

За здрава кожа, е важно да поддържате баланс в приема на витамин А. Препоръчителният дневен прием на вит. А за възрастни е 900 mcg на ден.

Биотин

Един от най-известните витамини за растеж на косата е вит. В7, наречен биотин. Можете да получите витамини от група В от много храни. Например от бадеми, риба, морски дарове, месо, пълнозърнести храни и тъмни листни зеленчуци.

Вит. С

Можете да намерите вит. С в много плодове и зеленчуци. Ягодите, чушките, гуавата, кивито и всички цитрусови плодове са отлични източници на това полезно вещество. Като мощен антиоксидант, то осигурява директна защита на протеините, мазнините, ДНК и РНК от вредното въздействие на свободните радикали, които често се образуват в клетките в процес на жизнената им дейност. Освен това вит. С поддържа нивото на друг важен антиоксидант – глутатион, който намалява разрушителното действие на токсините и тежките метали на биохимично ниво.

Физиологичната нужда от витамин С за възрастен е средно 90 mg на ден. Това количество се съдържа в 225 гр лимони или само в 45 гр касис.

Вит. Д

Тялото ни произвежда вит. Д чрез директен контакт със слънчевите лъчи. Но ако трябва да увеличите приема му, добър източник е мазната риба. Това хранително вещество влияе върху имунитета. А именно регулира дейността на защитните клетки, стимулира ги да се борят с патогенните бактерии и вируси.

Все по-често вит. Д се използва като превантивно средство не само срещу остеопороза и проблеми с усвояването на калций, но и срещу настинки и грип.

Още: Тези витамини липсват на всички през есента

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com