Какви заболявания ни разкрива кожата на ноктите

8201
Какви заболявания ни разкрива кожата на ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Всяко заболяване на кожата по ноктите е отражение на някакъв вид "сривове" вътре в тялото ни, в метаболизма, в имунната система, в храносмилателния тракт или за патогенни гъбички или микроби по кожата.

Народните средства обикновено облекчават симптомите, но не лекуват. Търсим причините за външните заболявания вътре в тялото и лекуваме причината, а не последиците.

Още един признак за изкаран КОВИД - промяна при ноктите

Състоянието на ноктите на човек може да показва, че той вече е имал COVID-19, пише Mirror според БГНЕС. След коронавирус човек може да...

Хроничната паронихия е възпалително заболяване на околоногтевата кожна гънка. Това заболяване най-често се среща при хора, които имат постоянен контакт с вода (съдомиялни машини, барманки, чистачки), особено ако имат екзема, захарен диабет или имунни нарушения. Кандида често присъства, но ролята й в етиологията не е напълно изяснена, изкореняването на гъбичките не винаги е лечебно. Предразполагащо състояние може да бъде дразнещ дерматит с вторична гъбична инфекция.

Нокътната гънка може да бъде червена и болезнена, с повтарящо се възпаление и често образува кожа, която кърви. За разлика от острата паронихия, почти не събира гной. Загубата на кутикула и забележимо отделяне на нокътната гънка от нокътната плоча са често срещани. Това откъсване създава сълзене, през която могат да проникнат дразнители и микроорганизми. Дистрофията на нокътя може да се развие за дълго време.

Избягването на дразнители и прекомерното излагане на вода ще помогне за възстановяване на кутикулата и затваряне на засегнатата област между нокътната гънка и нокътната плоча. Ако е необходим контакт с вода, се препоръчва използването на ръкавици или защитни кремове.

Проблемните нокти с разранени кожички изискват специални грижи и специално лечение по време на маникюр и лакиране.

Тази част от тялото подсказва дали сте застрашени от инфаркт

Всеки знае, че тялото на човек изпраща най-верните сигнали за нещо нередно. Ако забележите някаква промяна с него, нужно е незабавно да...

Проблемите могат да бъдат временни, сезонни и през целия живот. Всичко зависи от причините, които го провокират. Те включват: генетично предразположение, систематични физически наранявания, например, натъртвания, чест контакт с вода, псориазис, липса на калций, магнезий, желязо, сяра и цинк в храната - структурните елементи на роговите плочи - нокти, контакт с домакински химикали, топла вода, основи, използване на лакове, съдържащи формалдехид, често лакиране, неправилно отстраняване на кожичките, използване на средства за отстраняване на лак за нокти на ацетонова основа, хипотермия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com