Какво означава, ако забележите бели петна по ноктите

22358
Какво означава, ако забележите бели петна по ноктите
Снимка: https://pixabay.com

Белите петна по ноктите често показват недостиг на минерали и витамини. Други причини могат да бъдат първите признаци на заболяване или микронаранявания на нокътната плочка. Те се причиняват от хибридни или гел нокти. Какво означават белите нокти? Как може да се предотврати това? В тази статия ще ви обясним.

Какво представляват белите петна по ноктите?

Светлото оцветяване на ноктите, известно още като левконихия, е доста често срещано състояние. Белите петна се появяват поединично, но често обхващат цялата повърхност на ноктите. Формата им също варира: понякога са малки точки, друг път - ивици. Понякога се появяват като напречни изпъкналости.

Традиционни поверия за косата и ноктите, които трябва да знаете

Преди хората са били по-внимателни с косата и ноктите си, отколкото сега. Съществували множество суеверия за това кога, как се режат, к...

Откъде идват белите нокти?

Белите нокти понякога се дължат на недостиг на витамини или минерали. Недобре балансираната диета води до недостиг на витамини в организма. Белите петна по ноктите са симптом за ниско количество желязо, витамини от група В, калций или цинк. По този начин тялото ни сигнализира за необходимостта от попълване на тези компоненти.

Друга причина може да е увреждане на нокътната плочка, причинено от микротравма. Хибридните и гел лаковете отслабват структурата на ноктите, което допринася за образуването на бели петна.

Бялото оцветяване на ноктите е симптом за заболявания

Белите петна могат да бъдат и причина за гъбични заболявания или нокти на Мюрек. Последното състояние е много характерно за описаните тук проблеми. То се характеризира с успоредни бели ивици, които не изчезват въпреки растежа на ноктите.
По-сериозните състояния, които често се предвещават от бяло оцветяване на роговата кожичка на пръста, включват анемия, намалена устойчивост към инфекции, възпаление на черния дроб или сърдечна недостатъчност. 

7 причини за появата на бели петна по ноктите

Много хора се сблъскват с появата на неразбираеми бели петна по нокътя, но не всеки отдава нужното значение на това. Това е грешно, защ...

Симптоми

При някои хора белите петна могат да се появят като малки точици, изпъстрени по нокътя. При други белите петна може да са по-големи и да се простират по цялата нокътна плочка. Петната могат да засегнат един нокът или няколко.

Частичната левконихия може да се появи по различни начини. Те могат да изглеждат така:

  • малки точки с размер на писалка (пунктуативна левконихия), което е най-често срещаната форма.
  • по-големи „линии“ през нокътя (надлъжна левконихия)
  • по-големи отделни точки или хоризонтални ленти, които са успоредни на основата на нокътя (набраздена или напречна левконихия)

Причината за белите петна по ноктите ви може да диктува как се появяват петната. Нараняване на нокътя може да причини голяма бяла точка в средата на нокътя. Алергичната реакция може да причини няколко точки по целия нокът.

Какво означава, ако забележите бели петна по ноктите

Най-важното е да се обърнете към специалист и да направите основни изследвания за откриване на дефицити или потенциални заболявания. Друг важен аспект е осигуряването на здравословен хранителен режим и правилна грижа за ноктите. 
Ако подозирате, че проблемът с белите петна по ноктите ви се дължи на тяхното оформяне, струва си да изберете лечение за регенериране на нокътната плочка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com