Какво представлява анемията и как да я лекуваме

48906
Какво представлява анемията и как да я лекуваме
Снимка: Pixabay.com

Анемията е заболяване, което може да бъде разграничено като самостоятелно такова, или пък да се разглежда като симптом на други болести. Най-просто казано, анемията представлява малокръвие – ниски нива на хемоглобин в кръвта, или недостиг на червени кръвни телца в организма. В резултат на това, притокът на кислород в кръвта е силно намален, организмът е принуден да компенсира това като увеличава сърдечната дейност, което пък от своя страна води до чувство за ускорено сърцебиене, а това може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Основните причини за поява на анемия са няколко: повишено разрушаване на червени кръвни телца в кръвта; недостатъчното им производство; масирана кръвозагуба, която може да бъде хронична или остра; прием на някои лекарства, и други.

Какво да ядем за да нямаме анемия и липса на желязо?

Анемията е страшна болест, която може да покоси, както млади, така и стари. При нея, червените кръвни телца са по-малко, отколкото би т...

В по-леките си форми, симптомите на болестта са слабо изявени, и поради тази причина тя може да протече съвсем незабелязано за болния. Характерните симптоми при леката форма на анемия са дискомфорт, отпадналост и слабост, понижена концентрация и други. В по-тежките си форми, заболяването се проявява чрез задух при физическо усилие, лесно изморяване, учестено сърцебиене и т.н. Други симптоми, които говорят за наличието на анемия са бледи лигавица и кожа, плоски или вдлъбнати нокти, напукване на устните. Тези симптоми обаче не са неминуемо задължителни при наличието на малокръвие.

За да бъде диагностицирана анемията, е нужно да се направят някои изследвания. Едно от тях е пълната кръвна картина, която показва нивата на хемоглобин в кръвта, брой на червените кръвни телца, съотношението им към белите кръвни телца, общото количество кръв в организма и т.н. Извършват се и други изследвания, които показват наличието на антитела, съдържанието на различни витамини в организма и т.н.

Най-често, засегнати от анемия са бременните жени и малки деца. Това обаче, в никой случай не означава, че има хора, които са застраховани от появата на това заболяване.

Анемията бива няколко вида:

- пернициозна, хемолитична и желязодефицитна.

Какво е халитоза? Природни средства за лечение

Първото ни впечатление, което се създаваме у събеседник, е моментално. Често такова се влияе от фактор като външния вид (кокетност и сп...

Първият вид се нарича още мегалобластна и се причинява от недостиг на витамин В12. Логично, лечението й се осъществява чрез прием на този витамин, под формата на инжекции или хапчета.

Хемолитичната анемия се различава от останалите видове, тъй като тя се причинява от повишено преждевременно разрушаване на червените кръвни телца (еритроцити). Този вид анемия може да бъде причинен от някои видове лекарства, но в голяма част от случаите, причините за появата й остават неизяснени. Ако е причинена от медикамент, следва незабавно спиране на приема му, а самото лечение се състои в прием на фолиева киселина, кортикостероиди и желязо.

Какво да ядем за да нямаме анемия и липса на желязо?

Третият вид анемия, желязодефицитната, се лекува с прием на желязо, който продължава поне 6 месеца. Хапчетата с желязо, може да променят цвета на изпражненията, но това е нормално, и няма място за притеснение. Елементът се приема добре от човешкият организъм, като изключително рядко може да им странични ефекти, които се изразяват в гадене и повръщане. В такъв случай, таблетките с желязо трябва да се приемат по време на хранене.

Както вече казахме, възможно е анемия да ес прояви и при новородено. В такива случаи, най-често, проблемът се решава с кръвопреливане.

6 правила за здрави зъби

Кариесът е неприятно заболяване, при което се образува кухина в зъба, след като твърдата тъкан е разрушена. Освен това, той също предиз...

При всички случаи, ако имате дори и най-малки съмнения за наличие на анемия, потърсете Вашият лекар. Помнете, че ако бъде своевременно открита и лекувана, анемията не е опасна. Късното й диагностициране обаче, може да доведе до ред други здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com