Какво разкрива талията за нашето здраве

3364
Какво разкрива талията за нашето здраве
Снимка: Pixabay.com

Все по-популярен става въпросът за индекса на телесната маса. Можете да го чуете по време на различни предавания, които са концентрирани в това да се обърне внимание на проблемът със затлъстяването, който все по-често става срещан сред младите хора. Не по-малко от значение е и талията, която също може да подскаже какво е състоянието на здравето ни.

Множество изследвания са доказали, че прекалено голямата обиколка на талията има връзка с високата смъртност и диабета. В тях взимат участие около 650 хиляди души и рискът на смъртността е измерен чрез стойностите на талиите им. По-голямата талия всъщност е показала и по-висок риск от преждевременна смърт.

Жени, чиято обиколка е над 96 см са изложени на по-висок риск в сравнение с тези, чиято е около 86. Всеки един сантиметър може да доведе до по-висок риск.

По-голяма обиколка на талия – по-висок индекс на мазнини?

Макар, че е вярно, че имат известно съотношение, това не винаги е вярно. Да, по-пълните хора определено имат висок на индекс на натрупани мазнини. Но има и такива случаи, в които те са намалени до оптимални стойности, но талията си остава в същите размери. Докато не се намали, то рискът от преждевременна смърт си остава все още висок. 

Защо обиколката на талията е толкова ключова?

Дори индексът на подкожните мазнини да не казва дали имате някакъв проблем, то обиколката на талията може да сигнализира за това. Най-често става въпрос за натрупване на мазнини в областта на корема, които е трудно да свалите. Това е сигнал за абдоминално затлъстяване. Учените са на мнение, че това е причина за редица смъртоносни заболявания.

Какъв е крайният резултат?

Измерването на индекса на телесната маса е напълно безсмислено, ако не се взема предвид обиколката на талията. Може индексът да е в нормите, но ако талията е с прекалено голяма цифра, то тогава става дума за проблем. Самият индекс не е достатъчно показателен за това, че може да има проблем със затлъстяването и да се наложи да обърнете по-специално внимание на тялото ви.

Натрупването на мазнини в областта на корема може да се приеме като сигурен показател и основателна причина да се изследва и индексът на мазнините. Така със сигурност ще се открие проблем, който с навременно лечение би могъл да се разреши. Двете стойности могат да се вземат и като сигнал за висока вероятност от преждевременна смърт и рискът да се овладее навреме, особено когато става въпрос за млади хора.

Важно е да следите здравето си и при съмнения за нещо, което не е както трябва, да се консултирате и с лекаря си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com