Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете пържола всеки ден

2682
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете пържола всеки ден
Снимка: iStock

Въпреки факта, че пържолата е любимо месно ястие за мнозина, дебатът дали тя е здравословна продължава от много години. От една стрна хранителните вещества и витамините, които съдържа, са полезни, но от друга, тя се отличава с твърде високо съдържание на наситени мазнини, според диетолога Лиза Йънг. Това ястие ни набавя протеин и желязо, цинк, селен, витамин от В група, но наред с това и мазнини, които могат да навредят на здравето ни.

Какво се случва с тялото ви, когато ядете пържола

„Това ястие е добър източник на протеин, който е важен за мускулния растеж и възстановяването на тъканите. Високото съдържание на протеин насърчава ситостта, регулира апетита и помага за предотвратяване на преяждането“, споделя експертът.

Каква е тайната на сочните пържоли на скара?

Заедно с протеините, коментираното ястие може да ви набави дневната доза от микроелементи като желязо. Дефицитът му може да доведе до загуба на мускулна тъкан, слабост, стомашно-чревен дискомфорт, липса на физическа и психическа енергия.

Желязото се използва от тялото за производството на два вида протеини: хемоглобин и миоглобин. Според Националния здравен институт тези протеини са от съществено значение за пренасянето на кислород от белите дробове до останалата част от тялото.

Желязото може да бъде получено от различни животински и растителни храни, като говеждо, морски дарове, домашни птици, бял боб, обогатени зърнени храни, леща, спанак и ядки.

„Вероятно сте чували за цинка по един или друг начин във връзка с имунитета и това не е случайно. Този микронутриент е от съществено значение за здравата имунна система и метаболизма и за щастие се съдържа в много храни, включително в сочните пържоли“, казва диетологът.

Консумацията им набавя и селен, който е от съществено значение за защитата на тялото от инфекции и оксидативен стрес, както и за поддържане на репродуктивното здраве, производството на ДНК и здравето на щитовидната жлеза.

Също така това вкусно ястие от червено месо набавя витамините от група В, от които тялото се нуждае. Те насърчават здравословната мозъчна функция и енергийния метаболизъм.

Пържолата съдържа почти цялото семейство витамини от група В: тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), В6, фолат (В9) и В12. Тиаминът е от съществено значение за енергийния метаболизъм и развитието на растежа, рибофлавинът насърчава клетъчния растеж и производството на енергия, ниацинът помага за превръщането на храната в енергия в тялото, витамин B6 е от съществено значение за здравето на мозъка и имунитета, фолатът е от съществено значение за образуването на ДНК, а витамин B12 е от съществено значение за здравето на нервите и клетките, а също така помага за предотвратяване на слабост и изчерпване на енергията.

„Потенциален недостатък на пържолата е, че някои меса са с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол“, казва Йънг.

Наситените мазнини са видовете мазнини, които най-често се срещат в животинските продукти и не са особено вредни в умерени количества, но прекомерната консумация на наситени мазнини е свързана с повишен риск от висок холестерол и коронарна болест на сърцето.

Връзката между червеното месо и рака

За съжаление може да има връзка между консумацията на червено месо и риска от рак. Мета-анализ, публикуван през 2021 г. в European Journal of Epidemiology, установи, че консумацията както на преработено, така и на непреработено червено месо е свързана с повишен риск от някои видове рак. За непреработено червено месо рискът е повишен за рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на белия дроб, рак на ендометриума и колоректален рак, допълва още експертът.

Още: Уникални свински пържоли на фурна с вино - ще си оближете пръстите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com