X
 
 

Какво трябва да знаем за артрита

2223 0
Какво трябва да знаем за артрита
Снимка: Thinkstock
Какво отличава артрит от артроза?

На пръв поглед артрозата и артритът са много сходни, но тези заболявания се различават значително. Днес ще поговорим за това, какви са симптомите на тези заболявания и какви превантивни методи ще помогнат за предотвратяването им.

Прилики и разлики между артрит и артроза

И артритът, и артрозата причиняват увреждане на ставите, но става дума за две различни заболявания. Ако артрозата засяга само ставите, тогава артритът предполага възпалителен процес в цялото тяло. Възпалението може да е провокирано от инфекция, нарушения в имунната система или метаболитни нарушения. Следователно, при това заболяване, често се засягат не само ставите, но и вътрешните органи: бъбреци, черен дроб и сърце.

Възрастовата група, в която най-често се срещат болестите, също се различава: артритът обикновено се проявява, преди 40-годишна възраст, докато артрозата засяга главно по-възрастни хора.

Симптоми на артрит и артроза

1. Болка

Това е един от основните признаци на двете заболявания, но естеството на болката е различно. Така че, при артроза болката се проявява главно само с движение и силно натоварване, може и да не е много силна (в първия стадий на заболяването). В следващия етап, болката се проявява дори при малък товар, а на третия – дори по време на почивка. Тя може да отшуми, ако се заеме удобна позиция.

В случай на артрит, болката в покой не отшумява. Особено характерни за артрит са нощните болки - между три и пет сутринта.

2. Хрупкане

Артрозата се проявява като разрушаване на хрущяла и триене на костите. Ако ставите понякога пукват, това не е причина за паника. Хрускането при артроза има специфичен звук: не е леко щракване, а грубо, сухо. Колкото по-висок е етапът, толкова по-силна е пукнатината в ставата.

3. Намалена подвижност и твърдост

С артрозата амплитудата на движение в засегнатата става намалява. Артритът се характеризира от скованост в цялото тяло или в ставата.

4. Деформация

При артроза ставата се променя. В този случай няма подуване, както при артрит. Симптомите на артрит могат да бъдат възпаление, подуване, поява на плътни възли, повишаване температурата на мястото на възпалението.

При артрит възпалението на ставите може да е съпътствано и от:

- повишаване на температурата;

- псориазис;

- възпаление на очите;

- втрисане или прекомерно изпотяване;

- слабост;

- секрети от гениталиите.

Признаците, че сте в добро здравословно състояние

Случвало ли ви се е да се притеснявате, че не сте в добро здравословно състояние? Прекалено много хора страдат от хипохондрия, защото о...

- Предотвратяване на артрит и артроза

- Умерено упражнение

Всяко умерено натоварване, помага за намаляване теглото, увеличаване на кръвообращението, укрепване на мускулните, което е много важно за профилактика. Важно е, обаче да се подхожда с внимание: прекомерното натоварване на ставите, наранявания или неправилно изпълнение на определени упражнения, може да доведе до проблеми. Добре е, в началото е необходимо да се провеждат занятия с лекар или инструктор. За превенция може да изпълнявате така наречената артикуларна гимнастика. Тя е доста проста и не изисква специално оборудване. Дейностите в басейна също са добри, защото във водата натоварването на ставите е по-малко.

Обърнете внимание!

Ако имате една от диагнозите, може да прилагате само след консултация с лекар. В този период, такива натоварвания са противопоказни. Извършват се само под наблюдението на кинезитерапевт, който ще разработи индивидуална тренировъчна програма, съобразно пациента.

Правилно хранене

Защо кълновете от броколи са толкова полезни

Кълнове от броколи помагат срещу стреса и онкологичните заболявания в ранен стадий. Това каза в интервю за bTV шеф Силвена Роу. Причина...

Важно е да преразгледате отношението си към храненето. За да предотвратите артрит или артроза е по-добре да намалите приема на червеното месо. Храни с високо съдържание на мазнини. Добре е, ако в диетата присъстват риба и морски дарове, зеленчуци и плодове. Хрущялите и желатинът (например желирано месо) също са полезни за костите. Наред с това, лекарите препоръчват увеличаване приема на вода до два до три литра на ден.

Откажете се от алкохола. Може да започнете да приемате витамини (групи A, D, B) и калций.

Профилактиката на артроза и артрит - още:

- защита на ставите от хипотермия;

- носене на обувки с удобни токчета, използвайки индивидуални ортопедични стелки;

- забравяне за навика да се седи „крак върху крак“;

Домашни методи за третиране на болки в ставите и гръбнака

Острото парещо усещане и болезнените отоци, което сме свикнали да асоциираме с разновидностите на хроничния артрит и остеохондроза, мог...

- контрол на теглото;

- здравословен начин на живот, режим в почивка и сън, премахване на стреса.

Лечение на артрит и артроза

Важен е интегрираният подход за лечението на артрит и артроза. Тези заболявания се контролират, чрез намаляване натоварването на ставите. При артрит се използват противовъзпалителни лекарства (включително хормони) - инжекции или мехлеми. Препоръчват се физиотерапевтични упражнения, ортопедичен режим, терапевтична диета, физиотерапия.

Една от процедурите, които могат да бъдат предписани за лечение на артроза и артрит, е въвеждане на собствена богата на тромбоцити плазма (плазмафереза). Целта е хрущялът в ставата да стане по-еластичен и устойчив на стрес, да се намали болката.

Последователността от действията е проста: взема се кръв от вена в специални епруветки. Такава се обработва и се инжектират противовъзпалителни директно в ставата. След процедурата пациентът трябва да ограничи физическата активност. Въвеждането на тромбоцити в ставата, също стимулира възстановяването на увредения хрущял. Тази процедура е почти безболезнена.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители